Kuva transmiehestä

Olet trans- tai muunsukupuo­linen

Mietitkö, tarvitsetko ehkäisyä?

Saatat tarvita ehkäisyä riippumatta siitä, identifioidutko transsukupuoliseksi tai muunsukupuoliseksi tai koetko sijoittuvasi sukupuolispektrillä muuhun kohtaan. Kuten kenen tahansa kohdalla, tämä riippuu hyvin paljon yksilöllisistä tarpeistasi. Voit tulla raskaaksi, jos sinulla on kohtu ja munasarjat, kumppanillasi on penis ja kivekset ja harrastatte emätinseksiä. Joten jos harrastatte emätinseksiä eikä raskaus ole toiveissa, sinun tulisi harkita ehkäisyn käyttöä. Kaikki cissukupuolisille henkilöille saatavana olevat ehkäisyvaihtoehdot ovat myös sinun käytettävissäsi.

Ehkäisy hormonihoidon aikana?

Lyhyt vastaus – kyllä, koska sukupuolihormonit (kuten testosteroni) eivät ole luotettavia ehkäisymenetelmiä. Suosittelemme, että keskustelet lääkärin kanssa ennen kuin aloitat uuden ehkäisymenetelmän käytön. Tässä on muutamia vinkkejä aloittamiseen:

JOS OLET TRANSMIES

Jos olet transmies, harrastat emätinseksiä eikä sinulta ole poistettu kohtua tai munasarjoja kirurgisesti, tai munasoluja kohtuun kuljettavia munanjohtimiasi ei ole poistettu tai suljettu kirurgisesti, sinun tulisi harkita ehkäisyn käyttöä.

Testosteroni voi rajoittaa estrogeenin tuotantoa ajan myötä ja lopettaa kuukautisesi 1–12 kuukauden kuluessa, mutta se ei riitä raskauden ehkäisemiseen. Vaikka olisit käyttänyt testosteronia jo pitkään, voit yhä tulla raskaaksi. Ehkäisystä huolehtiminen on erityisen tärkeää siksi, että testosteroni voi aiheuttaa synnynnäisiä epämuodostumia kehittyvälle sikiölle.

Mikä menetelmä on sopivin?

Hormonihoitoa saavana transmiehenä tai muunsukupuolisena henkilönä voit käyttää kaikkia samoja ehkäisymenetelmiä kuin cisnaiset. Vielä ei kuitenkaan tiedetä varmasti, häiritsevätkö estrogeenia sisältävät yhdistelmäehkäisymenetelmät testosteronin maskuliinistavia vaikutuksia. Niitä sinun siis kannattaa harkita viimeiseksi, jos muut vaihtoehdot eivät sovellu sinulle. Keskustele lääkärin kanssa hedelmällisyys- ja ehkäisytarpeistasi!

  Palautuvat (estemenetelmät, kuten miesten kondomi, pessaari ja kuparikierukka) ja pysyvät ehkäisymenetelmät (munanjohdinsterilointi tai sukupuolielinten poistaminen kirurgisesti)

   Hormonikierukka, ehkäisykapseli ja minipilleri

    Ehkäisylaastari, ehkäisyrengas ja osa ehkäisypillereistä sisältävät sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Vielä ei tiedetä täysin, häiritseekö estrogeeni testosteronin maskuliinistavia vaikutuksia, joten jos saat testosteronihoitoa, sinun kannattaa ensin harkita muiden kuin estrogeenia sisältävien menetelmien käyttöä.

     Reversible (barrier methods such as the male condom, the diaphragm, and the IUD) and irreversible (tubal ligation or surgery to remove sex organs)

     The IUS, the implant, the injection, and the progestogen-only pill

     The patch, the vaginal ring, and some pills also contain estrogen in addition to progestogen. We are still learning if estrogen may or may not interfere with the masculinizing effects of testosterone. So for those on testosterone treatment, you may prefer to consider non-estrogen methods first if they are acceptable to you.

     Jos kumppanisi on transnainen

     Jos kumppanisi on transnainen, jolta ei ole poistettu penistä tai kiveksiä kirurgisesti tai jonka siittiöitä kuljettavia siemenjohtimia ei ole katkaistu kirurgisesti (vasektomia), ja harrastatte emätinseksiä, sinun tulisi harkita ehkäisyä. Sukupuoltaan korjaavien transnaisten estrogeenihoito ei lopeta siittiöiden tuotantoa kokonaan, eikä mikään antiandrogeenihoito ole yhtä tehokas kuin ehkäisy.

     TUTUSTU ERI VAIHTOEHTOIHIN

     Lue lisää siitä, miten eri ehkäisymenetelmät vaikuttavat kuukautisvaivoihin. Lisäksi voit lukea, miten hyvin eri ehkäisymenetelmät ehkäisevät raskautta, ja valita muita sinulle mahdollisesti tärkeitä aiheita.

     Comparison tool

     LÄÄKÄRIN ETSIMINEN

     Hedelmällisyystarpeistasi keskusteleminen lääkärin kanssa on tärkeä vaihe terveytesi ja hedelmällisyytesi suunnittelussa. Sinulle sopivan, empaattisen ja tarpeitasi ymmärtävän lääkärin löytäminen voi helpottaa tätä prosessia.

     Vinkkejä vastaanottokäynnille:

     • Pyydä läheisiäsi tulemaan mukaan.
     • Käytä omia sukupuolitermejäsi ja ruumiinosiesi nimiä.
     • Mieti etukäteen mahdollista emättimen, kohdun ja munasarjojen tutkimista.
     • Vaihda lääkäriä, jos et tunne oloasi mukavaksi hänen potilaanaan.

     Pyydä neuvoa ystäviltäsi tai tutustu oheisiin resursseihin, kun etsit sopivaa lääkäriä:

     World Professional Association for Transgender Health (WPATH)

     Gay and Lesbian Medical Association (GLMA)

     KYSYTTÄVÄÄ?

     Valmistaudu keskustelemaan lääkärin tai hoitajan kanssa. Valmistaudu seuraavaan vastaanottoaikaasi kolmivaiheisen oppaan avulla.

     KUUKAUTISET EHKÄISYN AIKANA

     Lue, miten ehkäisy voi vaikuttaa kuukautisiin ja voitko tulla raskaaksi kuukautisten aikana. Lisäksi saat tietää, millaisia kuukautisia pidetään normaaleina ja millaisia runsaina.