Mustavalkoinen kuva hymyilevästä nuoresta naisesta, jolla on keskipitkät ruskeat hiukset

KOETKO, ETTÄ KUUKAUTISESI OVAT RUNSAAT?

TIETOA RUNSAISTA KUUKAUTISISTA

Jokainen kokee kuukautiset omalla tavallaan. Voi olla vaikea tietää, mikä on ”normaalia” tai ”liian runsasta”. Jos menetät paljon verta kuukautisten aikana, ja se vaikuttaa huomattavasti päivittäisiin aktiviteetteihisi, sosiaaliseen elämääsi ja mielialaasi, kyse saattaa olla runsaista kuukautisvuodoista.

MITÄ TARKOITTAA RUNSAS?

NORMAALI

runsas vuoto kuvattuna kuudella pisaralla

Keskimäärin 35–40 ml (2–3 ruokalusikallista), mutta myös jopa 80 ml 

normaali vuoto kuvattuna kolmella pisaralla

RUNSAS

80 ml (5–6 ruokalusikallista) tai enemmän

Monet kärsivät runsaista kuukautisista, mutta se on lääketieteellinen tila, jota voidaan hoitaa.

RUNSAAN KUUKAUTISVUODON SYYT JA TUNNISTAMINEN

Runsaat kuukautiset voivat johtua useista syistä. Jotkut näistä syistä liittyvät kohdun sairauksiin, kuten kohdun sidekudoskasvaimiin. Myös hormonaalinen epätasapaino voi aiheuttaa runsaita kuukautisia. Runsaita kuukautisia voidaan hoitaa.Jos koet että sinulla on runsaat kuukautisvuodot, ole yhteydessä lääkäriin.

RUNSAIDEN KUUKAUTISTEN HOITO

Runsaita kuukautisia voidaan hoitaa. Jos sinulla todetaan runsaat kuukautiset, lääkärisi kertoo sinulle sopivista hoitovaihtoehdoista runsaan vuodon syyn, yleisen terveydentilasi ja toiveittesi perusteella.

Runsaita kuukautisia voidaan hoitaa kahdella tavalla: lääkkeillä ja leikkauksella. Runsaiden kuukautisten lääkehoitoihin kuuluu hormonaalisia vaihtoehtoja (esim. yhdistelmäehkäisypillerit ja hormonikierukkat) ja muita lääkkeitä, kuten traneksaamihappo (TXA) ja ei-steroidaaliset tulehduskipulääkkeet (NSAID-lääkkeet). Leikkaushoito (esim. kohdun limkalvon tuhoaminen, myoomien tai kohdun poisto) on yleensä viimeinen vaihtoehto.

Runsaiden kuukautisten diagnosoinnissa voi olla hyötyä kuukautiskierron tiedoista, joten on hyvä pitää kirjaa kuukautisista ja kertoa nämä tiedot lääkärille.

SEURAA KUUKAUTISVUOTOSI MÄÄRÄÄ FLOWCYCLO®

FlowCyclo® voi auttaa laskemaan kuukautisvuodon määrän ja selvittämään, ovatko kuukautisesi runsaat vai normaalit. Voi myös luoda raportin lääkärillesi. 

Lataa FlowCyclo®

SEURAA KUUKAUTISVUOTOSI MÄÄRÄÄ FLOWCYCLO®

FlowCyclo® voi auttaa laskemaan kuukautisvuodon määrän ja selvittämään, ovatko kuukautisesi runsaat vai normaalit. Voi myös luoda raportin lääkärillesi.

Lataa FlowCyclo®

NEED ADVICE?

Get ready to speak to a doctor or nurse. Use a 3-step guide to prepare for your next doctor’s appointment.