Tarvitsetko jälkiehkäisyä?

TARVITSETKO JÄLKIEHKÄISYÄ?

JÄLKIEHKÄISY

Vahinkoja sattuu ja joskus voi käydä niin, että ehkäisy on syystä tai toisesta unohtunut. Jos unohdat ehkäisypillerin, -renkaan tai -laastarin, katso ohjeet unohdustilanteeseen valmisteen pakkausselosteesta. Lisäksi voit kysyä neuvoa lääkäriltäsi, terveydenhoitajaltasi, apteekista tai ehkäisyn valmistajalta.

Jos ehkäisy on unohtunut, eikä seuraavia kuukautisia tule, kannattaa tehdä raskaustesti. Mikäli raskaustesti on negatiivinen, voit jatkaa valmisteen käyttöä normaalin tapaan. Testituloksen ollessa positiivinen, keskeytä valmisteen käyttö ja ota yhteyttä lääkäriin.

JÄLKIEHKÄISY-
VAIHTOEHDOT

Jälkiehkäisyä on kahta päätyyppiä – jälkiehkäisypillerit ja kuparikierukka.

Jälkiehkäisyn käytössä huomioitavaa

Hormonaalinen jälkiehkäisytabletti otetaan suun kautta mahdollisimman pian, mieluiten 12 tunnin kuluessa, suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Hoidon teho on sitä parempi, mitä nopeammin se aloitetaan. Jälkiehkäisytabletti saattaa aiheuttaa alavatsakipua, päänsärkyä, väsymystä, huimausta ja pahoinvointia sekä sekoittaa usein myös kuukautiskiertoa.

Myös kuparikierukkaa voidaan käyttää jälkiehkäisyssä. Kuparikierukka tulee asettaa 5 vuorokauden kuluessa suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Kuparikierukka lisää kuukautisvuodon määrää, kestoa ja kuukautiskipuja. Jos kuukautiset ovat jälkiehkäisyn käytön jälkeen yli viikon myöhässä, kannattaa tehdä raskaustesti. Jälkiehkäisy ei ole sataprosenttisen varma eikä luotettavan ehkäisymenetelmän veroinen.

  • Jälkiehkäisyn voi ostaa apteekista ilman reseptiä ja ikärajaa.
  • Muista käyttää kondomia seuraaviin kuukautisiin asti.
  • Tee raskaustesti, jos kuukautiset ovat jälkiehkäisyn käytön jälkeen yli viikon myöhässä.
  • Jälkiehkäisy ei ole ensisijainen ehkäisymenetelmä.
  • Jälkiehkäisy ei suojaa seksitaudeilta.
  • Jälkiehkäisy ei ole sataprosenttisen varma.

Muistathan, että jälkiehkäisy on aina vain hätävara, eikä sillä pidä korvata varsinaista tehokasta raskauden ehkäisyä. Jälkiehkäisyä ei tulisi joutua käyttämään usein, joten on tärkeää hankkia luotettava ja omaan elämäntilanteeseen sopiva raskauden ehkäisy.

Mikäli ehkäisy unohtuu usein, on hyvä harkita pitkävaikutteista ehkäisymenetelmää, jota ei tarvitse muistaa. Pitkävaikutteisia ehkäisymenetelmiä ovat hormonikierukka, kuparikierukka ja ehkäisykapseli. 

ERI MENETELMÄT

KYSYTTÄVÄÄ? OTA YHTEYTTÄ ASIANTUNTIJAAN

Varaa aika lääkärille tai terveydenhoitajalle, jotta saat vastaukset kysymyksiisi.

ONKO OK?

TUTUSTU VAIHTOEHTOIHIN

ERI MENETELMÄT