Mikä menetelmä sopisi minulle?

Mikä ehkäisymenetelmä sopisi minulle?

Ehkäisymenetelmää valitessa tulee kartoittaa oma terveydentila ja tarpeet. Näin selvität, mikä ehkäisymenetelmä sopisi parhaiten juuri sinulle.

Ehkäisymenetelmän valinta aloitetaan yleensä kartoittamalla ehkäisyn tarve – onko tarve säännöllinen vai satunnainen, oletko vakituisessa suhteessa vai vaihtuvatko seksikumppanit.

Lisäksi monet käyttävät hormonaalista ehkäisyä esimerkiksi helpottamaan vaikeita kuukautisia vaikkei säännöllistä seksiä olisikaan.

Kondomi suojaa myös sukupuolitaudeilta

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta. Siksi satunnaisissa seksikontakteissa on aina käytettävä kondomia. Ehkäisyteholtaan kondomi on kuitenkin epäluotettava, sillä sen käyttövirheisiin liittyvät riskit ovat suuret.

Pitkäaikainen ehkäisy on varma valinta

Seksuaalisesti aktiiviselle ja hedelmällisimmillään olevalle nuorelle naiselle pitkäaikainen ehkäisy, kuten hormonikierukka tai ehkäisykapseli on hyvä ja varma ehkäisy. On hyvä muistaa, että kierukan tai ehkäisykapselin voi myös halutessaan poistattaa aikaisemmin, jos toivoo raskautta. Ehkäisypillerit, -rengas ja -laastari ovat yhtä lailla tehokas ehkäisy, mutta käytön riskit, esimerkiksi unohdukset, heikentävät niiden varmuutta.

Lue lisää pitkäaikaisista ehkäisymenetelmistä.

Hormonaalisen ehkäisyn hyötyjä ja haittoja

Hormonaalisella ehkäisyllä voi olla raskauden ehkäisyn lisäksi myös muita terveyshyötyjä. Yhdistelmäehkäisystä voi olla apua akneen tai epäsäännöllisiin kuukautisiin. Sairaus itsessään, esimerkiksi akne, ei kuitenkaan häviä, vaan oireet voivat palata, kun ehkäisy lopetetaan. Samoin on epäsäännöllisten kuukautisten kanssa. Hormonikierukka voi olla hyvä vaihtoehto kivuliaisiin ja runsaisiin vuotoihin.

Hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa erityisesti käytön alussa päänsärkyä, ihon rasvoittumista, painon ja mielialan vaihteluja. Yleensä oireet helpottavat käytön jatkuessa.

Ehkäisymenetelmän vaihtaminen

Mikäli koet, että ehkäisyn aloittamisen jälkeen on ilmaantunut sivuvaikutuksia, on siitä syytä mainita hoitajalle tai lääkärille kontrollikäynnin yhteydessä. Jos ensimmäinen kokeilemasi ehkäisyvalmiste ei sovi sinulle, voit hyvin kokeilla toista tuotetta. Keskustele hoitajan tai lääkärin kanssa, mitä eri vaihtoehtoja sinulla on.

Tärkeää on, että vaihdettaessa yhdistelmävalmisteesta toiseen ei pidetä taukoja, koska riskit ja sivuvaikutukset ovat aina voimakkaimmillaan hormonaalisen ehkäisyn käytön aloittamisessa.