Kuukautiskierron vaikutus kehoon

Ärsyttävä PMS – näin kuukautiskierto vaikuttaa kehoosi

Kuukautiskierron loppuvaiheessa esiintyvän apean olon taustalla saattaa olla PMS eli premenstruaalisyndrooma.

Tuntuuko, että kerran kuussa pienetkin vastoinkäymiset kiukuttavat? PMS:llä eli premenstruaalisyndroomalla tarkoitetaan ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka voivat hankaloittaa arkea.

Psyykkisiä oireita voivat olla ärtyneisyys, masentuneisuus ja itkuherkkyys. Fyysisiä oireita ovat rintojen arkuus, turvonnut olo ja päänsärky. Oireita voi esiintyä viikon sisällä ennen kuukautisten alkamista. PMS on varsin yleistä kaikilla naisilla, jotka eivät ole vielä kohdanneet vaihdevuosia, joten omia tuntemuksia ei kannata säikähtää.

 

Helpotusta PMS:ään

Premenstruaalisyndrooman tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta se on osa säännöllistä kuukautiskiertoa. Samasta syystä myöskään tehokkaita lääketieteellisiä hoitomenetelmiä ei ole löytynyt PMS:n hoitoon, mutta hormonaalinen ehkäisy voi lieventää PMS-oireita. Myös seuraavilla vinkeillä voit helpottaa oloasi, kun PMS näyttää pahimmat puolensa:

  •     Turvotukseen auttaa suolan vähentäminen ruokavaliosta
  •     Liikunnasta voi löytyä apua niin PMS-oireisiin kuin kuukautiskipuihin
  •     Tulehduskipulääkkeet (esim. ibuprofeeni) auttavat päänsärkyyn, lihassärkyyn ja rintojen arkuuteen
  •     Yleisesti kannattaa muistaa syödä terveellisesti ja kuitupitoisesti sekä välttää kahvia ja alkoholijuomia

Päiväkirjasta apua oireiden seurantaan

Päiväkirjaan kirjoittaminen voi olla monelle tuttua, ja siitä voi olla hyötyä myös PMS-oireiden seuraamisessa. Jos tuntuu, että itsehoito ei tepsi ja PMS-oireet aiheuttavat huolta, on hyvä käydä oman lääkärin luona juttelemassa.

PMS-päiväkirjaan kannattaa kirjata ylös kuukautiskierron eri vaiheet vuotopäivistä PMS:n oireisiin. Päiväkirjaa olisi hyvä pitää noin kolmen kuukautiskierron ajan.

Varsinaista hoitoa tarvitaan vain harvoissa tapauksissa. Onkin tärkeä pitää mielessä, ettei PMS:n taustalla ole sairautta, eikä se johda hormonihäiriöihin. PMS on luonnollinen osa kuukautiskiertoa.