Ehkäisyn aloittaminen

Kuinka aloitan ehkäisyn?

Mietityttääkö ehkäisyn aloittaminen? Kun ehkäisyn aloittaminen on ajankohtaista, kannattaa hakeutua omalle terveysasemalle, kouluhoitajan vastaanotolle, ehkäisyneuvolaan tai yksityiselle lääkäriasemalle, jotta voit keskustella ehkäisyn tarpeesta ja eri vaihtoehdoista ammattilaisen kanssa.

Keskustele ehkäisystä kumppanin kanssa

Mikäli olet parisuhteessa ja aloittamassa ehkäisyä, on asiasta hyvä keskustella myös kumppanin kanssa. Näin voitte yhdessä miettiä esimerkiksi kulujen jakamista. Avoin keskustelu on tärkeää parisuhteessa – myös seksistä ja ehkäisystä on hyvä pystyä keskustelemaan.

 

Vastaanotolla keskustellaan vaihtoehdoista

Hoitajan tai lääkärin vastaanotolla keskustellaan ehkäisyn tarpeesta ja eri vaihtoehdoista. Tässä vaiheessa ei tehdä gynekologista tutkimusta. Hoitaja tai lääkäri kyselee taustatietoja, jotka voivat vaikuttaa ehkäisymenetelmän valintaan.

 

Selvitä perintötekijät ja kerro sairauksista

Ennen vastaanotolle menemistä voit selvittää, onko vanhemmillasi tai isovanhemmillasi ollut esimerkiksi sydän- tai verisuonisairauksia, veritulppia tai gynekologisia syöpiä. Perintötekijät lisäävät veritulppariskiä e-pillereiden, ehkäisyrenkaan ja ehkäisylaastarin käyttäjällä. On kuitenkin olemassa luotettavia ehkäisymenetelmiä, jotka eivät lisää veritulpan riskiä. Myös omat mahdolliset sairaudet ja lääkitykset tulee mainita. Kerro myös mikäli sinulla on gynekologisia huolia, kuten kipuja tai epätavallisia vuotoja.

Voit halutessasi tulostaa Ehkäisyn taustatiedot -lomakkeen ennen vastaanotolle menoa.


Yhä useampi kunta tarjoaa maksutonta ehkäisyä nuorille

Monet kunnat tarjoavat nykyään maksutonta ehkäisyä nuorille, yleensä alle 25-vuotiaille. Jotkut kunnat, esimerkiksi Helsinki, tarjoavat maksutta pitkäaikaisen ehkäisyn, kuten hormonikierukan, kuparikierukan tai ehkäisykapselin sekä lyhytaikaisia menetelmiä, kuten e-pillereitä, minipillereitä, ehkäisyrenkaita, ehkäisylaastareita ja kondomeja.

Selvitä oman paikkakuntasi maksuton ehkäisy nuorille täältä.
 

Kontrollikäynti kannattaa

Kontrollikäynti sovitaan ehkäisyn aloittamisesta tarvittaessa muutaman kuukauden päähän hoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Silloin on hyvä kertoa mahdollisista sivuvaikutuksista ja mainita, jos ehkäisy on vaikuttanut seksuaaliseen halukkuuteen tai nautintoon. Tällöin voidaan pohtia ehkäisymenetelmän vaihtamista toiseen vaihtoehtoon.

Muista myös uusia reseptisi ajoissa.