Ehkäisy abortin jälkeen

KELTARAUHASHORMONI ELI PROGESTERONI EHKÄISYSSÄ

Hormoneja on luonnostaan meissä kaikissa, ja koemme niiden vaikutuksen kehossamme eri tavalla ja yksilöllisesti eri ikäkausina. Sukupuolihormonit, kuten keltarauhashormoni ja estrogeeni käynnistävät kuukautiskierron ja vaikuttavat siihen. Niitä käytetään myös eri ehkäisymenetelmissä.

 

Keltarauhashormonia eli progesteronia sisältäviä ehkäisyvalmisteita on käytössä lyhyt- ja pitkävaikutteisesti vaikuttavina valmisteina. Pitkävaikutteisten valmisteiden, hormonikierukan ja ehkäisykapselin, teho säilyy 3-8 vuotta. Lyhytvaikutteinen minipilleri otetaan joka päivä suun kautta.

Keltarauhashormonin vaikutus ehkäisyssä

Keltarauhashormonin vaikutus ehkäisyssä perustuu kohdunkaulan limassa tapahtuviin muutoksiin.

  • Hormonikierukka asetetaan kohtuun, missä se vaikuttaa paikallisesti ja vapauttaa keltarauhashormonia hitaasti ja tasaisesti kohtuun. Vapautuva keltarauhashormoni vähentää kohdun limakalvon kuukausittaista kasvua ja paksuntaa kohdunkaulan limaa, mikä vaikeuttaa siittiöiden pääsyä kohtuun.
  • Ehkäisykapseli asetetaan ihon alle, mistä se vapauttaa verenkiertoon keltarauhashormonia. Keltarauhashormoni estää munasolun irtoamisen ja paksuntaa kohdunkaulan limakalvoa, mikä vaikeuttaa siittiöiden liikkumista.
  • Minipillerit vaikuttavat verenkierron kautta. Useimmat minipillerivalmisteet lamaavat munasarjojen toiminnan ja estävät munasolun irtoamisen munasarjoista.

Keltarauhashormonin sivuvaikutukset – kenelle ehkäisy sopii?

Keltarauhashormonin käyttöön ei liitetä veritulppariskin lisääntymistä. Keltarauhasvalmisteet sopivat siis myös esimerkiksi veritulpan sairastaneille, verenpainetautia tai diabetesta sairastaville tai yli 35-vuotiaille tupakoitsijoille sekä imettäville. Valmisteet sopivat usein myös niille, joiden ei suositella käyttävän yhdistelmäehkäisyvalmisteita esimerkiksi ylipainon vuoksi. Keltarauhashormoniehkäisyä ei suositella rintasyövän sairastaneille.

Ehkäisymenetelmät

 

Yhdistelmäehkäisyvalmisteissa on keltarauhashormonia ja estrogeenia

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden ehkäisyteho perustuu ovulaation estoon.

  • E-pillerit eli yhdistelmäehkäisypillerit vaikuttavat verenkierron kautta. Ne lamaavat munasarjojen toiminnan ja estävät munasolun irtoamisen munasarjoista.
  • Ehkäisylaastarin vapauttamat hormonit siirtyvät verenkiertoon ihon läpi. Ne estävät munasolun irtoamisen munasarjoista ja paksuntavat kohdunkaulan limaa, mikä vaikeuttaa siittiöiden kulkua.
  • Ehkäisyrengas vapauttaa elimistöön hormoneja, jotka estävät munasolun irtoamisen munasarjasta ja paksuntavat kohdunkaulan limaa, mikä vaikeuttaa siittiöiden kulkua.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käytön esteitä ovat mm. aikaisempi varmistettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai niiden riskitekijä sekä rintasyöpä.

Mikä ehkäisy sopii minulle – tee testi

Ehkäisymenetelmän valinta on aina yksilöllistä. Lyhyen testimme avulla pääset alkuun, kun arvioit omaan elämäntilanteeseesi sopivaa vaihtoehtoa.

TEE TESTI

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS