Hormonit

naisen oma keho - hormonit

Hormonit ovat luonnollinen osa ihmistä, ja ne säätelevät elimistöämme monissa asioissa. Lue lisää hormonien vaikutuksista.

Hormonit herättävät usein keskustelua – mitä ne ovat ja kuinka ne vaikuttavat kehossamme? Esiin nousee usein monenlaisia myyttejä, jotka herättävät ennakkoluuloja. Hormonit ovat kuitenkin luonnollinen osa ihmistä, ja ne säätelevät elimistöämme muissakin kuin lisääntymiseen liittyvissä asioissa – emme yksinkertaisesti eläisi ilman hormonejamme.

Sukupuolihormonit vapautuvat murrosiässä

Murrosikä on myllerryksen aikaa monessa mielessä. Mielialat saattavat vaihdella ja kehossa tapahtuvat muutokset voivat hämmentää. Murrosiän lähestyessä aivoista ja aivolisäkkeestä vapautuu hormoneja, jotka vaikuttavat miesten ja naisten sukupuolielimiin. Näitä hormoneja ovat estrogeenit, progestiini eli keltarauhashormoni ja testosteroni. Kaikkia näitä hormoneja on sekä naisissa että miehissä, mutta niiden määrät vaihtelevat.

Naisen elimistössä on enemmän estrogeenia ja keltarauhashormonia, jotka vaikuttavat naisen sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen. Miehen elimistössä on puolestaan enemmän testosteronia, joka vaikuttaa miehen sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen.

Estrogeenin pitoisuus vaihtelee kuukautiskierron mukaan

Naisen elimistön itse tuottamien estrogeenien pitoisuus vaihtelee luontaisesti kuukautiskierron mukaan, minkä vuoksi kehossamme tapahtuu muutoksia kuukautiskierron aikana. Raskauden aikana naishormonien määrät ovat kymmen- tai jopa satakertaiset. Estrogeenien määrä myös vähenee heti synnytyksen jälkeen ja vaihdevuosien aikana.

Hormonaalisen ehkäisyn vaikutukset

Hormonaalisessa raskauden ehkäisyssä elimistön oma hormonituotanto korvataan ehkäisyvalmisteessa olevilla hormoneilla. Poikkeuksena hormonikierukat, jotka eivät vaikuta kehon omaan hormonituotantoon. Ne vapauttavat päivittäin niin vähän keltarauhashormonia, että omat munasarjat toimivat normaalisti tuottaen sekä estrogeenia että keltarauhashormonia.

E-pillereitä, ehkäisyrengasta, ehkäisylaastaria, minipillereitä (desogestreeli) tai ehkäisykapselia (etonogestreeli) käytettäessä munasarjat ovat lepotilassa. Tällöin munasarjat eivät siis juuri tuota estrogeenia tai keltarauhashormonia vaan nämä hormonit saadaan ehkäisyvalmisteen kautta. Minipillerit ja ehkäisykapselit sisältävät vain keltarauhashormonia, jota saadaan elimistöön käytettäessä näitä valmisteita, mutta estrogeenien määrä elimistössä voi jäädä alhaiseksi. Tämä voi aiheuttaa mm. limakalvojen kuivuutta, ärtyneisyyttä tai itkuherkkyyttä.