Hormonit

Mystiset hormonit - mitä ne tekevät?

Hormonien ympärille rakentuu monenlaisia myyttejä, jotka herättävät meissä ennakkoluuloja. Hormonit ovat kuitenkin luonnollinen osa ihmistä ja ne säätelevät meidän elimistöämme lukemattomissa asioissa, muissakin kuin lisääntymiseen liittyvissä. Me emme yksinkertaisesti eläisi ilman hormonejamme.

Murrosiän lähestyessä aivoista ja aivolisäkkeestä vapautuu hormoneja, jotka vaikuttavat miesten ja naisten sukupuolielimiin. Nämä hormonit ovat nimeltään estrogeeni, progestiini eli keltarauhashormoni ja testosteroni. Kaikkia näitä hormoneja on sekä naisissa että miehissä, mutta niiden määrät vaihtelevat.

Naisen elimistössä on enemmän estrogeenia ja keltarauhashormonia, jotka vaikuttavat naisen sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen. Miehen elimistössä on puolestaan enemmän testosteronia, joka vaikuttaa miehen sukupuoliominaisuuksien kehittymiseen.

Naisen elimistön itse tuottaman estrogeenin pitoisuus vaihtelee luontaisesti kuukautiskierron mukaan. Estrogeenin määrä myös vähenee heti synnytyksen jälkeen ja vaihdevuosien aikana.

Raskaus on naisen keholle todellista hormonien kulta-aikaa. Silloin naishormonimäärät veressä ovat kymmen- jopa satakertaiset.

Pumppaanko kehoni täyteen hormoneja, jos käytän hormonaalista ehkäisyä?

Käytettäessä hormonaalista ehkäisyä kehoa ei ole pumpattu täyteen hormoneja. Hormonaalisen raskauden ehkäisyn perusideana on, että elimistön oma hormonituotanto korvataan ehkäisyvalmisteessa olevilla hormoneilla.

Poikkeuksena hormonikierukat, jotka eivät vaikuta kehon omaan hormonituotantoon. Ne vapauttavat päivittäin niin vähän keltarauhashormonia, että omat munasarjasi toimivat normaalisti tuottaen sekä estrogeenia että keltarauhashormonia.

Kun syöt e-pillereitä tai käytät ehkäisyrengasta tai -laastaria, omat munasarjasi eivät juurikaan tuota estrogeenia tai keltarauhashormonia. Saat nämä hormonit nyt yhdistelmäehkäisyvalmisteen kautta.

Jotkut minipillerit ja ehkäisykapselit estävät ovulaation eli tällöin omat munasarjasi eivät tuota juurikaan estrogeenia eikä keltarauhashormonia. Keltarauhashormonia saat näiden valmisteiden kautta, mutta estrogeenin määrä elimistössäsi voi jäädä alhaiseksi.