Unohtuiko ehkäisy?

Unohtuiko ehkäisy?

Unohditko ehkäisyn? Katso ohjeet valmisteen pakkausselosteesta tai kysy neuvoa esimerkiksi lääkäriltäsi tai apteekista. Lue, miten unohdustilanteessa tulisi toimia.

Vahinkoja sattuu ja joskus voi käydä niin, että ehkäisy on syystä tai toisesta unohtunut. Jos unohdat ehkäisypillerin, -renkaan tai -laastarin, katso ohjeet unohdustilanteeseen valmisteen pakkausselosteesta. Lisäksi voit kysyä neuvoa lääkäriltäsi, terveydenhoitajaltasi, apteekista tai ehkäisyn valmistajalta.

Jos ehkäisy on unohtunut, eikä seuraavia kuukautisia tule, kannattaa tehdä raskaustesti. Mikäli raskaustesti on negatiivinen, voit jatkaa valmisteen käyttöä normaalin tapaan. Testituloksen ollessa positiivinen, keskeytä valmisteen käyttö ja ota yhteyttä lääkäriin.

Jälkiehkäisyn saa apteekista ilman reseptiä

Jälkiehkäisytabletti on tarkoitettu käytettäväksi yhdynnän jälkeen silloin, kun ehkäisyä ei ole käytetty tai se on pettänyt esimerkiksi kondomin rikkoutuessa. Jälkiehkäisyn voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Valmisteet eivät saa olla vapaasti esillä hyllyssä, joten kerro apteekin henkilökunnalle tarvitsevasi jälkiehkäisyä. Heillä on velvollisuus esittää sinulle muutamia kysymyksiä. Tarkoitus on neuvoa valmisteen oikeasta käytöstä ja selvittää, ettei jälkiehkäisyn käytölle ole muusta lääkityksestä tai sairaudesta aiheutuvia esteitä.

Jälkiehkäisyn käytössä huomioitavaa

Hormonaalinen jälkiehkäisytabletti otetaan suun kautta mahdollisimman pian, mieluiten 12 tunnin kuluessa, suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Hoidon teho on sitä parempi, mitä nopeammin se aloitetaan. Jälkiehkäisytabletti saattaa aiheuttaa alavatsakipua, päänsärkyä, väsymystä, huimausta ja pahoinvointia sekä sekoittaa usein myös kuukautiskiertoa.

Myös kuparikierukkaa voidaan käyttää jälkiehkäisyssä. Kuparikierukka tulee asettaa 5 vuorokauden kuluessa suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Kuparikierukka lisää kuukautisvuodon määrää, kestoa ja kuukautiskipuja. Jos kuukautiset ovat jälkiehkäisyn käytön jälkeen yli viikon myöhässä, kannattaa tehdä raskaustesti. Jälkiehkäisy ei ole sataprosenttisen varma eikä luotettavan säännöllisen ehkäisymenetelmän veroinen.

  • Jälkiehkäisyn voi ostaa apteekista ilman reseptiä ja ikärajaa.
  • Muista käyttää kondomia seuraaviin kuukautisiin asti.
  • Tee raskaustesti, jos kuukautiset ovat jälkiehkäisyn käytön jälkeen yli viikon myöhässä.
  • Jälkiehkäisy ei ole ensisijainen ehkäisymenetelmä.
  • Jälkiehkäisy ei suojaa seksitaudeilta.
  • Jälkiehkäisy ei ole sataprosenttisen varma.

Muistathan, että jälkiehkäisy on aina vain hätävara, eikä sillä pidä korvata varsinaista tehokasta raskauden ehkäisyä. Jälkiehkäisyä ei tulisi joutua käyttämään usein, joten on tärkeää hankkia luotettava ja omaan elämäntilanteeseen sopiva raskauden ehkäisy.

Mikäli ehkäisy unohtuu usein, on hyvä harkita pitkäaikaista ehkäisymenetelmää, jota ei tarvitse muistaa. Pitkäaikaisia ehkäisymenetelmiä ovat hormonikierukka, kuparikierukka ja ehkäisykapseli. Niiden ehkäisyteho säilyy valmisteesta riippuen 3–5 vuotta. Lue lisää pitkäaikaisista ehkäisymenetelmistä.

Abortti eli raskaudenkeskeytys

Toisinaan ehkäisyn unohtaminen voi johtaa suunnittelemattomaan raskauteen. Jos olet raskaana ja päätät, ettet halua jatkaa raskautta, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri keskustelee kanssasi abortista eli raskaudenkeskeytyksestä.

Raskaudenkeskeytys voidaan tehdä lääkityksen avulla tai kirurgisin keinoin. Raskaudenkeskeytys tehdään Suomessa yleensä ennen 20. raskausviikkoa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa raskaudenkeskeytys tehdään, sitä helpompi se on.

Raskauden ja abortin kohtaaminen yksin on rankkaa, joten pyydä tukea kumppanilta, ystäviltä, vanhemmilta tai tukijärjestöiltä.