Unohtuiko ehkäisy?

Unohtuiko ehkäisy?

Unohditko ehkäisyn? Katso ohjeet valmisteen pakkausselosteesta tai kysy neuvoa esimerkiksi lääkäriltäsi tai apteekista. Lue, miten unohdustilanteessa tulisi toimia.

Vahinkoja sattuu ja joskus voi käydä niin, että ehkäisy on syystä tai toisesta unohtunut. Jos unohdat ehkäisypillerin, -renkaan tai -laastarin, katso ohjeet unohdustilanteeseen valmisteen pakkausselosteesta. Lisäksi voit kysyä neuvoa lääkäriltäsi, terveydenhoitajaltasi, apteekista tai ehkäisyn valmistajalta.

Jos ehkäisy on unohtunut, eikä seuraavia kuukautisia tule, kannattaa tehdä raskaustesti. Mikäli raskaustesti on negatiivinen, voit jatkaa valmisteen käyttöä normaalin tapaan. Testituloksen ollessa positiivinen, keskeytä valmisteen käyttö ja ota yhteyttä lääkäriin.

Ehkäisy, jota ei tarvitse muistaa

Mikäli e-pilleri, -rengas tai -laastari unohtuu usein, on hyvä harkita pitkäaikaista ehkäisymenetelmää, jota ei tarvitse muistaa. Pitkäaikaisia ehkäisymenetelmiä ovat hormonikierukka, kuparikierukka ja ehkäisykapseli. Niiden ehkäisytehot vaihtelevat valmisteesta riippuen 3–5 vuoden välillä. Lue lisää pitkäaikaisista ehkäisymenetelmistä.

Jälkiehkäisy on hätävara

Jälkiehkäisypilleri on tarkoitettu käytettäväksi yhdynnän jälkeen silloin, kun ehkäisyä ei ole käytetty tai se on pettänyt esimerkiksi kondomin rikkoutuessa. Muistathan, että jälkiehkäisy on aina vain hätävara, eikä sillä pidä korvata varsinaista tehokasta raskauden ehkäisyä. Jälkiehkäisyä ei tulisi joutua käyttämään usein, joten on tärkeää hankkia raskauden ehkäisy.

Jälkiehkäisyn teho ja sivuvaikutukset

Jälkiehkäisypilleri otetaan mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen, sillä mitä pidempi aika yhdynnästä on kulunut, sen huonommin pilleri tehoaa.

Pilleri saattaa aiheuttaa pahoinvointia. Jos kuukautiset ovat jälkiehkäisyn käytön jälkeen yli viikon myöhässä, kannattaa tehdä raskaustesti. Jälkiehkäisypilleri ei suojaa seksitaudeilta.

Abortti eli raskaudenkeskeytys

Toisinaan ehkäisyn unohtaminen voi johtaa suunnittelemattomaan raskauteen. Jos olet raskaana ja päätät, ettet halua jatkaa raskautta, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri keskustelee kanssasi abortista eli raskaudenkeskeytyksestä.

Raskaudenkeskeytys voidaan tehdä lääkityksen avulla ennen yhdeksättä raskausviikkoa tai kirurgisin keinoin tämän jälkeen. Raskaudenkeskeytys tehdään Suomessa yleensä ennen 20. raskausviikkoa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa raskaudenkeskeytys tehdään, sitä helpompi se on.

Raskauden ja abortin kohtaaminen yksin on rankkaa, joten pyydä tukea kumppanilta, ystäviltä, vanhemmilta tai tukijärjestöiltä.