Hormonikierukka 

Pitkäaikainen ehkäisy - hormonikierukka

Hormonikierukka on pieni, taipuisasta muovista valmistettu ehkäisymenetelmä, joka sisältää paikallisesti vapautuvaa keltarauhashormonia.

 

Hormonikierukka sopii myös nuorille, synnyttämättömille naisille. Se sopii myös niille,  jotka eivät voi käyttää estrogeenia, esim. aurallista migreeniä sairastaville. Hormonikierukkaa voi käyttää myös imettäessä.

  • Pitkäaikainen (3–5 vuotta) ehkäisy, joka ei vaadi jatkuvaa muistamista
  • Vähentää kuukautiskipuja ja -vuodon määrää, osalla vuodot voivat jäädä kokonaan pois
  • Ei lisää veritulpan riskiä
  • Voi aiheuttaa alussa kuukautisvuotojen lisäksi tiputtelua tai vähäistä vuotoa ja joillakin naisilla runsasta tai pitkittynyttä vuotoa 
  • Voi aiheuttaa alussa päänsärkyä, ihon rasvoittumista, rintojen arkuutta

Hormonikierukoita on kolme erilaista

Hormonikierukka sopii myös nuorille, synnyttämättömille naisille. Hormonikierukan ehkäisyteho säilyy 3–5 vuotta. Lääkäri tai hoitaja asettaa hormonikierukan vastaanotolla muutamassa minuutissa.Hormonikierukoita on saatavilla yksi isompikokoinen ja kaksi pienempää. Pienemmät hormonikierukat sisältävät vähemmän keltarauhashormonia kuin isompi. Niiden käyttöaika on 3 tai 5 vuotta.

Lääkäri tai hoitaja asettaa kierukan kohtuun vastaanotolla. Kierukka asetetaan kohtuun ohuen ja taipuisan asetinputken avulla. Toimenpide kestää muutaman minuutin. Asetukseen voi liittyä hieman kipua, vuotoa tai huimauksen tunnetta, jotka yleensä häviävät nopeasti.

Kierukka tulee poistaa viimeistään sen viimeisen käyttövuoden lopussa. Kierukan voi poistattaa myös aiemmin, jos elämäntilanne muuttuu. Poiston jälkeen naisen hedelmällisyys palautuu ikää vastaavalle tasolle ja raskautta on mahdollista yrittää heti. Lääkäri tai hoitaja poistaa kierukan vetämällä pihdeillä kevyesti sen poistolangoista. Poistoon voi liittyä hieman kipua, vuotoa tai huimauksen tunnetta.

KeltarauhashormoniKeltarauhashormoni eli progestiini
Imetyksen aikanaVoi käyttää myös imetyksen aikana
Paikallinen vaikutusPaikallinen ehkäisyvaikutus

 

> Miten paikallinen ehkäisyvaikutus eroaa systeemisestä ehkäisyvaikutuksesta.

> Lue lisää muista ehkäisymenetelmistä.

> Oletko aloittamassa ehkäisyä ? Lue miten toimia.