Ehkäisykapseli  

Tyttö pitää poikaa kädestä

Ehkäisykapseli eli implantaatti on pieni, taipuisasta materiaalista valmistettu ehkäisymenetelmä, joka sisältää keltarauhashormonia.

 

Ehkäisykapseli sopii synnyttämättömille tai synnyttäneille naisille. Se sopii myös niille, jotka eivät voi käyttää estrogeenia, esim. aurallisen migreenin takia. Ehkäisykapselia voi käyttää imetyksen aikana.

  • Pitkäaikainen ehkäisy (1-sauvainen 3 vuotta, 2-sauvainen 5 vuotta)
  • Vähentää kuukautiskipuja
  • Ei lisää veritulpan riskiä
  • Kuukautisvuodot voivat tulla epäsäännöllisesti käytön aikana
  • Voi aiheuttaa päänsärkyä, ihon rasvoittumista, rintojen arkuutta

Ehkäisykapseleita on kahta eri vaihtoehtoa: 1-sauvainen 3 vuoden ehkäisyyn ja 2-sauvainen 5 vuoden ehkäisyyn.

Ehkäisykapseli

Lääkäri tai hoitaja asettaa ehkäisykapselit paikallispuudutuksessa ihon alle olkavarren sisäsivulle. Ehkäisykapselit asetetaan erillisellä instrumentilla tai asettimella ihon alle yksi kerrallaan. Asetuskohta suljetaan ja peitetään siteellä. Asetuskohtaan saattaa ilmestyä värin muutosta, mustelma tai turvotusta muutama päivä asetuksen jälkeen.

Ehkäisykapselit tulee poistaa viimeistään sen viimeisen käyttövuoden lopussa. Ehkäisykapselit voi poistattaa myös aiemmin, jos elämäntilanne muuttuu. Poiston jälkeen naisen hedelmällisyys palautuu ikää vastaavalle tasolle ja raskautta on mahdollista yrittää heti. Lääkäri tai hoitaja poistaa ehkäisykapselin sauvat kirurgisella toimenpiteellä paikallispuudutuksessa pihtien avulla. Toimenpide voi kestää pidempään ja olla kivuliaampi kuin asettaminen. Poistokohtaan voi syntyä mustelma.

 

KeltarauhashormoniKeltarauhashormoni eli progestiini
Imetyksen aikanaVoi käyttää myös imetyksen aikana
Systeeminen vaikutusSysteeminen ehkäisyvaikutus

 

> Miten paikallinen ehkäisyvaikutus eroaa systeemisestä ehkäisyvaikutuksesta.

> Lue lisää muista ehkäisymenetelmistä.

> Oletko aloittamassa ehkäisyä ? Lue miten toimia.