E-pilleri

Lyhytaikainen ehkäisy - e-pilleri

E-pillerit eli yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät kahta hormonia: estrogeenia ja keltarauhashormonia. E-pillereitä on monia erilaisia. Hormonien laatu ja määrä vaihtelevat eri valmisteissa, minkä vuoksi niillä on erilaisia ominaisuuksia ja erilainen annostelu.

E-pilleri otetaan päivittäin

E-pilleri

E-pillereissä on päivittäinen annostelu, minkä vuoksi se täytyy muistaa ottaa joka päivä, jotta ehkäisyteho ei heikkene. Osa valmisteista sisältää myös lumepillereitä, joissa ei ole lainkaan vaikuttavia aineita. Näitä e-pillereitä otetaan ilman taukoa päivittäin. Toisissa valmisteissa pidetään viikon tauko pilleriliuskojen välissä.

  • Vähentää kuukautiskipuja
  • Kuukautiset tulevat säännöllisesti ja niitä voi siirtää
  • Jotkut valmisteet voivat vähentää aknea
  • Voi aiheuttaa alussa päänsärkyä, ihon rasvoittumista sekä painon ja mielialan vaihtelua
  • Ei sovi naisille, joilla on aurallinen migreeni, aiemmin sairastettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai verenpainetauti

Jos pilleri unohtuu: Lue pakkausselosteesta, miten toimia tai käänny lääkärin puoleen.

E-pilleri ja veritulppa

Usein hormonaalisesta ehkäisystä puhuttaessa esiin nousee kysymys, lisääkö ehkäisy laskimotukoksen riskiä. Laskimotukosriski liittyy estrogeenia sisältävään yhdistelmäehkäisyyn, joita ovat e-pillerit, ehkäisyrengas ja -laastari. Hyvin harvoilla naisilla yhdistelmäehkäisy saattaa aiheuttaa laskimotukoksen.

Seuraavat tekijät lisäävät riskiä: perinnöllinen hyytymishäiriö, aiempi laskimotukos, perinnöllinen rasite, tupakointi, ylipaino, ikä (yli 35 vuotta), pitkä liikkumattomuus tai vuodelepo ja suuri leikkaus. Kerro näistä riskitekijöistä lääkärillesi/hoitajallesi, jotta hän voi arvioida, onko sinulla lisääntynyt riski saada laskimotukos yhdistelmäehkäisyn käytön aikana. Jos näin on, yhdistelmäehkäisy ei ole sinun kohdallasi paras ehkäisyvaihtoehto.

Suurin riski saada laskimotukos on yhdistelmäehkäisyn käytön alussa. Ennen yhdistelmäehkäisyn aloittamista mahdolliset riskitekijät tulee selvittää ja käyttäjälle tulee kertoa veritulpan oireista.

Tutustu erilaisiin ehkäisymenetelmiin ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto yhdessä lääkärisi tai hoitajasi kanssa. Sinulla on monia vaihtoehtoja, ja ehkäisymenetelmissä on eroja. Löydät varmasti itsellesi sopivan vaihtoehdon omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan.