Lyhytaikaiset ehkäisymenetelmät

Lyhytaikaiset ehkäisymenetelmiä ovat yhdistelmäehkäisyvalmisteet, minipillerit, ehkäisyruiske ja kondomi.

Lyhytaikaiset hormonaaliset ehkäisymenetelmät

E-pillerit, ehkäisylaastari ja ehkäisyrengas ovat yhdistelmäehkäisyvalmisteita, koska ne sisältävät kahta hormonia: sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Valmisteiden keltarauhashormoni vastaa pääasiallisesti ehkäisytehosta ja estrogeenia on lisätty valmisteisiin parantamaan vuotokontrollia eli säännöllistämään kuukautisia ja vähentämään ylimääräisiä läpäisyvuotoja (tiputtelua).

Minipillerit sisältävät pelkkää keltarauhashormonia. Koska ne eivät sisällä estrogeenia, niiden käyttöön liittyy usein kuukautisvuodon muutoksia. Toisaalta minipillerit ovat yksi vaihtoehto silloin, kun estrogeenia sisältäviä yhdistelmäehkäisyvalmisteita ei voi käyttää.

Lyhytaikaiset hormonaaliset ehkäisymenetelmät annostellaan joko päivittäin, viikoittain tai kuukausittain. Oikein käytettynä niiden luotettavuus on yli 99 %, mutta käyttäjän tekemät virheet, esim. unohdukset, saattavat heikentää ehkäisytehoa.

E-pillerin, ehkäisylaastarin, ehkäisyrenkaan ja minipillerin lopettamisen jälkeen naisen hedelmällisyys palautuu nopeasti ja raskautta on mahdollista yrittää heti.

Estemenetelmät

Kondomia suositellaan usein nuoren ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi. Tuplaehkäisy eli kondomin samanaikainen käyttö hormonaalisen ehkäisyn kanssa on järkevää, koska se ehkäisee sekä seksitaudeilta että raskaudelta.

Varmat päivät on hyvin epäluotettava tapa yrittää suojautua raskaudelta. Naisen kuukautiskierto voi vaihdella hyvinkin paljon eri kuukausina, samoin kehon lämpötilan muutokset. Myöskään keskeytetty yhdyntä ei ole luotettava ehkäisymenetelmä. Näihin menetelmiin ei siis kannata luottaa, jollei mahdolliseen raskauteen ole varautunut.

Pessaari ei ole saatavilla Suomessa.