Lyhytaikaiset ehkäisymenetelmät

Lyhytaikaiset ehkäisymenetelmät annostellaan päivittäin, viikoittain tai kuukausittain. Lue lisää lyhytaikaisista ehkäisymenetelmistä.

Lyhytaikaisia ehkäisymenetelmiä ovat yhdistelmäehkäisyvalmisteet (e-pillerit, rengas ja laastari), minipillerit ja kondomi. Näistä vain kondomi suojaa myös sukupuolitaudeilta.

Ehkäisy, joka täytyy muistaa

Lyhytaikaiset hormonaaliset ehkäisymenetelmät annostellaan joko päivittäin, viikoittain tai kuukausittain. Oikein käytettynä niiden luotettavuus on yli 99 prosenttia, mutta käyttäjän tekemät virheet, esimerkiksi unohdukset, saattavat heikentää ehkäisytehoa. Mikäli unohtelet helposti, voi olla syytä harkita pitkäaikaista ehkäisymenetelmää, jota ei tarvitse jatkuvasti muistaa.

E-pillereiden, ehkäisylaastarin, ehkäisyrenkaan ja minipillereiden lopettamisen jälkeen naisen hedelmällisyys palautuu ikää vastaavalle tasolle ja raskautta on mahdollista yrittää heti.

Kondomi suojaa seksitaudeilta

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta. Tuplaehkäisy eli kondomin samanaikainen käyttö hormonaalisen ehkäisyn kanssa on järkevää, koska se ehkäisee sekä seksitaudeilta että raskaudelta.

Tutustu erilaisiin ehkäisymenetelmiin ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto yhdessä lääkärisi tai hoitajasi kanssa. Sinulla on monia vaihtoehtoja, ja ehkäisymenetelmissä on eroja. Löydät varmasti itsellesi sopivan vaihtoehdon omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan.