Ehkäisymenetelmät

Ehkäisymenetelmät - mikä sinulle on tärkeintä?

Mikäli perheenlisäys ei ole ajankohtainen toive ja seksistä haluaa nauttia huoletta, on syytä huolehtia raskauden ehkäisystä. Lue lisää eri ehkäisymenetelmistä.

Ehkäisymenetelmiä löytyy moneen makuun ja tarpeeseen.

Pitkäaikaisen ehkäisyn kuvake
Pitkäaikaisia ehkäisymenetelmiä ovat ehkäisykierukat: hormonikierukka ja kuparikierukka, sekä ehkäisykapseli.
Lyhytaikaisen ehkäisyn kuvake
Lyhytaikaisia ehkäisymenetelmiä puolestaan ovat e-pillerit, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas, minipillerit ja kondomi.
Pysyvä ehkäisy kuvake
Sterilisaatio voidaan tehdä sekä naiselle että miehelle.

Kun valitset itsellesi sopivaa ehkäisymenetelmää, mieti ensin, mikä sinulle on tärkeää. Kuinka pitkäksi aikaa tarvitset ehkäisyä, tarvitsetko suojaa myös seksitaudeilta, kaipaatko kivuttomampia kuukautisia tai ehkäisyä, jota ei tarvitse jatkuvasti muistaa?

Keskeytetty yhdyntä ei ole ehkäisymenetelmä

Mikäli raskaus halutaan välttää, on syytä valita luotettava ehkäisymenetelmä. Keskeytetty yhdyntä tai niin sanotut varmat päivät eivät ole varsinaisia ehkäisymenetelmiä.

Varmat päivät on hyvin epäluotettava tapa yrittää suojautua raskaudelta. Naisen kuukautiskierto voi vaihdella hyvinkin paljon eri kuukausina, samoin kehon lämpötilan muutokset. Myöskään keskeytetty yhdyntä ei ole luotettava ehkäisymenetelmä. Näihin menetelmiin ei siis kannata luottaa, jollei mahdolliseen raskauteen ole varautunut.

Kondomi suojaa seksitaudeilta

Seksitaudit ovat ikävä vaiva. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta. Mikäli harrastat seksiä uuden kumppanin kanssa, tulee aina käyttää kondomia.