Osaanko nauttia seksuaalisuudestani?

Seksuaalisuus ei tarkoita pelkkää seksin tekniikkaa, asentoja, kiihottumista ja laukeamista. Seksuaalisuus on kokeilua ja tutkimusmatkailua, se on myös rauhallista yhdessäoloa, joka lisää kihelmöintiä ja halua. Ihmisen seksuaalisuus kehittyy koko elämän ajan.

Aikuisilla on lupa leikkiä seksillä – ja seksissä on lupa mokata. Juttele kumppanisi kanssa mistä pidätte ja mistä ette, mitä haluaisitte kokeilla ja mistä vain fantasioitte. Uskaltakaa nauraa seksimokille ja nauttikaa yhdessäolosto.

Muistakaa, että seksi ei ole velvollisuus eikä suoritus. On tärkeää, että seksi tuntuu hyvältä ja tuottaa nautintoa. Jos jokin asia seksissä pelottaa tai tuntuu pahalta, uskalla sanoa ei. Yhteisen ilon lisäksi seksissä on kysymys molemminpuolisesta vastuusta.

Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisen elämää. Seksuaalisuuteen kuuluvat ihmisen seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti ja -rooli sekä lisääntyminen.

Seksi on toimintaa, jolla ihmiset toteuttavat seksuaalisuuttaan. Seksillä pyritään kiihottumiseen, hyvään oloon ja nautintoon.

Itsetyydytys ei ole noloa

On hyvä tutustua itseensä ja miettiä mistä itse pitää, mistä taas ei. Itsetyydytys eli masturbointi on myös luonnollinen osa seksuaalisuutta, sillä tavoin opit tuntemaan oman kehosi paremmin. Mitä paremmin tunnet oman kehosi, sitä helpompaa sinun on nauttia seksistä toisen kanssa.

Seksuaalifantasia on kuvitelma, joka tuottaa seksuaalista mielihyvää ja kiihotusta. Suuri osa ihmisistä käyttää seksuaalifantasioita itsetyydytyksessä ja monet myös rakastelussa lisäkiihokkeena. Olivatpa fantasiat miten perverssejä, lainvastaisia, omituisia tai uskomattomia tahansa, ne eivät ole vaarallisia tai haitallisia. Fantasiat ovat mielikuvituksesi tuotetta eikä niitä tarvitse jakaa kenenkään kanssa tai toteuttaa oikeassa elämässä.

Avuksi oman seksuaalisuutesi tutkiskeluun

  1. Milloin seksuaalinen halusi on ollut omasta mielestäsi hyvä? Millainen elämäntilanteesi silloin oli?
  2. Millainen ehkäisy silloin oli käytössä?
  3. Onko parisuhteessasi suuria ristiriitoja?
  4. Tunnetko oman kiihottumisesi ja orgasmin?
  5. Pystytkö puhumaan seksuaaliasioista kumppanisi kanssa ja tuletko kuulluksi?
  6. Pystytkö kuuntelemaan kumppaniasi?
  7. Millainen on terveydentilasi ja käytätkö säännöllisesti jotain lääkkeitä?
  8. Minkälainen on elämäntilanteesi, onko esimerkiksi ylirasittumista tai alakuloisuutta?