Seksitaudit

Oma keho - seksitaudit

Seksitaudit eli sukupuolitaudit tarttuvat pääasiassa seksikontaktissa. Niitä ovat esimerkiksi klamydia, tippuri, HIV ja kuppa. Lue lisää sukupuolitaudeista ja niiden ehkäisemisestä.

Sukupuolitauti on ikävä yllätys, ja siitä pitää aina kertoa seksikumppanille. Voit saada tautitartunnan yhdynnässä tai välittää taudin toiselle, jos tautia aiheuttavaa bakteeria tai virusta on sukupuolielinten, suun tai peräsuolen limakalvoilla, eritteissä tai veressä. Useimmat sukupuolitaudit saattavat olla oireettomia, joten tautia voi tartuttaa, vaikkei mitään oireita olisikaan.

Kondomi suojaa seksitaudeilta

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka antaa suojan sukupuolitauteja vastaan. Kondomi ei kuitenkaan ehkäise raskautta yhtä varmasti kuin hormonaaliset menetelmät. Siksi on tärkeää käyttää kondomin lisäksi luotettavaa ehkäisymenetelmää, kun haluat suojautua sekä seksitaudeilta että raskaudelta.

Sukupuolitauti selviää testeissä

On tärkeää käydä lääkärissä otattamassa näytteet, jos vähänkään epäilet mahdollisuutta sukupuolitautiin tai jos oireita ilmenee. Jos tauti todetaan, on velvollisuutesi kertoa asiasta partnerillesi tai partnereillesi, sillä asia koskee kaikkia osapuolia.

Klamydia on usein oireeton

Tippuri on klamydian kaltainen vaiva

Herpes ja kivuliaat rakkulat

Kondylooma eli papillomavirus (HPV)

Kuppa on lisääntynyt viime vuosina

HIV

Hepatiitit ovat viruksen aiheuttamia

Satiaiset tarttuvat ihokosketuksessa

Trikomoniaasi on maailman yleisin seksitauti