Olenko raskaana?

Kuukautisten poisjääminen on yleensä ensimmäinen raskauden aiheuttamista oireista, sillä kuukautiset eivät normaalisti jatku raskauden aikana. Joskus raskauden aikana saattaa kuitenkin esiintyä tavallista niukempia ja lyhyempiä vuotoja. Lisäksi jos kuukautiskierto ei ole säännöllinen, voi olla vaikea sanoa, milloin kuukautisten pitäisi alkaa. Raskaudesta voit varmistua vain tekemällä raskaustestin.

Raskaustestin voit hankkia neuvolasta, lääkäriltä tai apteekista. Testi on parasta tehdä 2-3 viikkoa suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Tuossa ajassa hormonipitoisuudet ovat muuttuneet niin, että ne varmasti näkyvät testissä. Paras aika tehdä raskaustesti kotona on aamulla ensimmäisestä virtsasta, jolloin virtsa ei ole vielä laimentunut.

Jos epäilet olevasi raskaana, on tärkeää varmistua asiasta mahdollisimman pian. Elämäntavoissasi saattaa olla seikkoja, joita sinun tulee ottaa huomioon kehittyvän lapsen terveyden kannalta, esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen. Sovi myös aika neuvolaan raskauden seurantaa varten.