Kivuliaita kuukautisia ei tarvitse sietää

Kaikilla naisilla on ajoittain ainakin lieviä kuukautiskipuja. On kuitenkin hyvä muistaa, että sietämätön kipu ennen kuukautisia tai niiden aikana ei koskaan ole normaalia eikä kuulu naisen elämään. Ota yhteyttä lääkäriin, jos kuukautiset aiheuttavat sinulle sietämätöntä kipua.

Yhdistelmäehkäisypilleri ja hormonikierukka vähentävät kuukautiskipuja, ja niitä voidaan käyttää vaikkei raskauden ehkäisyä tarvittaisikaan.

On myös tärkeää erottaa kuukautiskivut endometrioosiin liittyvistä voimakkaista kuukautiskivuista. Jos aikaisemmin kivuttomat kuukautiset muuttuvat kivuliaiksi, syy kannattaa aina tutkia.

Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti. Taudissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta sirottautuu pesäkemäisinä esiintyminä kohdun ulkopuolelle. Näitä sirottumia kutsutaan endometrioosipesäkkeiksi.

Endometrioosi todetaan useimmiten alle 35-vuotiaana. Sairaus on riippuvainen estrogeenista ja oireet helpottavat yleensä vasta vaihdevuosi-iässä kuukautisten jäädessä pois. Lataa tästä endometrioosioireiden seurantakortti (pdf).

Endometrioosin oireita voidaan helpottaa erilaisin keinoin, mutta täysin parantavaa hoitoa ei vielä ole olemassa. Hoito suunnitellaan yhdessä lääkärin kanssa. Hoitomuotoina käytetään mm. hormonihoitoja, e-pillereitä, progestiineja ja leikkaushoitoa.

Lue lisää: www.endometrioosi.fi