Miksi kuukautiset tulevat kuukausittain?

Jokaisessa kuukautiskierrossa naisen keho valmistautuu raskauteen. Normaalin kuukautiskierron pituus on 21–35 vuorokautta, keskimäärin 28 vuorokautta. Kierron pituus lasketaan ensimmäisestä vuotopäivästä seuraavan vuodon alkuun.

Kuukautiskiertoa säätelevät aivolisäkehormonit. Kuukautiskierron alussa munarakkula alkaa kasvaa ja tuottaa naishormonia, joka paksuntaa kohdun limakalvoa. Kuukautiskierron puolivälissä, noin 14 päivää ennen seuraavia kuukautisia, munarakkula puhkeaa toisesta munasarjasta ja munasolu irtoaa (ovulaatio). Ovulaation jälkeen munarakkula muuttuu keltarauhaseksi, joka erittää keltarauhashormonia ja kypsyttää kohdun limakalvoa mahdollista raskautta varten.

Jos munasolu ei hedelmöity ja kiinnity kohtuun eli nainen ei tule raskaaksi, kohdun limakalvon pintaosa irtoaa ja sen mukana vuotaa verta emättimen kautta ulos kuukautisvuotona. Uusi kuukautiskierto voi alkaa.

Onko kuukausittainen vuoto välttämätön?

Hormonaalisen ehkäisyn keltarauhashormoni ohentaa kohdun limakalvoa, jolloin fyysistä tarvetta kuukausittaisille vuodoille ei ole. Joskus vuoto voi jäädä tämän vuoksi kokonaan pois, eikä se ole vaarallista.