Emätintulehdukset

Emätintulehdukset

Emätintulehdukset, kuten hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi ovat yleisiä ja helposti hoidettavia vaivoja, jotka lähes jokainen nainen kohtaa elämänsä aikana vähintään kerran. Lue lisää emätintulehduksista.

Kutittaako, kirveleekö tai vaivaako epämääräinen vuoto? Kyseessä voi olla hiivatulehdus tai bakteerivaginoosi. Nämä ovat yleisiä ja normaaleja vaivoja, eivät seksitauteja. Mikäli kärsit oireista ensimmäistä kertaa tai epäilet mahdollisuutta seksitautiin, hakeudu aina lääkärin vastaanotolle.

Hiivatulehdus

Hiivatulehdus on emättimen yleisin tulehdus. Se ei ole vakava sairaus, ja se on helposti hoidettavissa. Hiivatulehdus ei ole sukupuoliteitse tarttuva tauti.

Sen oireita ovat tavallisesti kokkareinen, valkea, ylimääräinen valkovuoto, kutina ja kirvely. Hiivatulehdus ei yleensä ole tarttuva tauti, vaan elimistössä on usein hieman hiivasoluja, jotka suotuisissa olosuhteissa pääsevät lisääntymään ja aiheuttamaan oireita.

Tyypillisen hiivatulehduksen voi hoitaa apteekista saatavilla emätinpuikoilla tai suun kautta otettavalla tabletilla. Jos olet hiukankin epävarma tulehduksen laadusta tai epäilet seksitautia, hakeudu terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle.

Bakteerivaginoosi

Emätintulehduksen yleisimpiä aiheuttajia ovat bakteerit. Bakteerivaginoosi on hedelmällisessä iässä olevien naisten emätintulehdusten yleisin syy, ja sen aiheuttaja on bakteeri, joka heikentää emättimen pH-tasapainoa.

Tulehdus on hyvin tavallinen ja sen aiheuttamia oireita ovat maitomaisen harmaa ja pahanhajuinen (ns. kalan haju) valkovuoto sekä kutina ja kirvely. Tulehdus voi joskus olla myös vähäoireinen tai lähes oireeton. On tärkeää muistaa, että bakteerivaginoosi ei ole sukupuoliteitse tarttuva tulehdus, eikä se yleensä aiheuta aristusta tai ärsytystä.

Oireinen tulehdus vaatii yleensä antibioottilääkityksen emättimen tai suun kautta.