Totta vai tarua? Unohda nämä myytit hormonaalisesta ehkäisystä

Hormonaaliseen ehkäisyyn liittyy monia myyttejä. Ihan kaikkia uskomuksia ei kuitenkaan kannata uskoa. Lue, pitävätkö seuraavat uskomukset paikkansa.

Hormonit ovat osa kehon luonnollista toimintaa, ja ne vaikuttavat kehossamme eri tavoilla. Tämä voi nostaa monenlaisia kysymyksiä esille naisen eri elämänvaiheissa: onko kiukunpuuskan takana PMS? Entä tekevätkö raskaushormonit meistä hermoheikkoja? Johtuuko paha mieli hiljattain aloitetuista e-pillereistä tai ihon alle asetetusta kapselista?

Hormoneja on helppo osoitella syyttävällä sormella, vaikka usein syy voi löytyä myös monesta muusta tekijästä – huonosti nukutusta yöstä, jännittävästä elämäntilanteesta tai muuttuneista elämäntavoista.

Mutta miten on viiden seuraavan väitteen laita?

1. väite:
Kaikki hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa mielialan muutoksia

Tarua. Hormonaalinen ehkäisy voi vaikuttaa mielialoihin, mutta se, millä tavalla muutokset näkyvät, on yksilöllistä. Toiset eivät koe olossaan minkäänlaisia muutoksia, toisilla ehkäisyvalmisteet voivat vähentää mielialamuutoksia, toiset voivat kokea päinvastoin. Mielialan vaihteluihin voi myös vaikuttaa se, vaikuttaako ehkäisy omaan hormonitoimintaan vai ei. Yleensä vaihtelut mielialoissa näkyvät vahvimmin ensimmäisen kuuden kuukauden aikana ehkäisyn aloittamisesta ja tasoittuvat pitkäaikaisemman käytön myötä. Lue lisää ehkäisymenetelmien vaikutuksista.

2. väite:
Kaikki hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa veritulppia

Tarua. Vain e-pillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari voivat lisätä laskimotukoksen riskiä. E-pillereitä, ehkäisyrengasta ja ehkäisylaastaria kutsutaan yhdistelmäehkäisyvalmisteiksi, koska ne sisältävät kahta eri hormonia: estrogeenia ja keltarauhashormonia.

Valmisteissa oleva estrogeeni on se, joka lisää veritulppariskiä. Jos käyttäjällä on korkea verenpaine tai kolesteroli tai jos hänen suvussaan esiintyy verisuonitauteja, on syytä harkita muunlaista ehkäisymenetelmää. Tämän vuoksi ennen ehkäisyn aloittamista on tärkeää selvittää, millaisia sairauksia suvussa esiintyy.

Mikäli suvussa esiintyy laskimoveritulppia, on turvallisempaa käyttää valmisteita joissa ei ole estrogeenia, kuten keltarauhashormonivalmisteita esim. hormonikierukkaa, ehkäisykapselia tai minipillereitä tai hormonittomia ehkäisyvalmisteita, kuten kuparikierukkaa.

3. väite:
Hormonaalinen ehkäisy voi vähentää kuukautiskipuja

Totta. Hormonaaliset ehkäisymenetelmät voivat lievittää kuukautiskipuja ja vähentää runsaita kuukautisvuotoja. Vaikutukset ovat kuitenkin usein yksilöllisiä. Etenkin hormonikierukan ja e-pillereiden on koettu helpottavan kuukautiskipuja. Isompaa hormonikierukkaa käytetään myös runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten hoidossa.

4. väite:
Hormonaalinen ehkäisy sopii kaikille

Totta ja tarua. On harvinaista, että sopivaa hormonaalista ehkäisymenetelmää ei lääketieteellisistä syistä johtuen löydy. Esimerkiksi aurallinen migreeni rajaa pois mahdollisuuden käyttää e-pillereitä, ehkäisyrengasta ja laastaria, mutta ei keltarauhashormonia sisältäviä valmisteita.

Koemme hormonimuutokset kehoissamme eri tavoilla, joten ei ole aukotonta vastausta siihen, mikä menetelmä sopii kenellekin – kyse on henkilökohtaisista mieltymyksistä ja valinnoista. Hormonaalisen ehkäisyn sopivuuteen voi vaikuttaa myös se, vaikuttaako ehkäisy omaan hormonitoimintaan vai ei. Itselle parhaiten sopivasta ehkäisymenetelmästä kannattaa keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa. Lue lisää ehkäisymenetelmien vaikutuksista.

5. väite:
Jälkiehkäisy toimii hormonaalisena ehkäisynä

Tarua. Jälkiehkäisyä kannattaa käyttää vain silloin kun muu ehkäisy on pettänyt, unohtunut tai lakannut toimimasta. Jälkiehkäisy on vain hätävara. Jälkiehkäisyä käytettäessä elimistöön vapautuu jopa 50 kertaa suurempi määrä keltarauhashormonia esimerkiksi minipilleriin verrattuna, mikä saattaa aiheuttaa haittoja kuten alavatsakipuja, pahoinvointia ja muutoksia kuukautiskierrossa.

Tutustu erilaisiin ehkäisymenetelmiin ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto yhdessä lääkärisi tai hoitajasi kanssa. Sinulla on monia vaihtoehtoja, ja ehkäisymenetelmissä on eroja. Löydät varmasti itsellesi sopivan vaihtoehdon omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan.