Nämä sinun tulisi tietää seksitaudeista

Jos sinulla todetaan seksitauti eli sukupuolitauti, tulee siitä ilmoittaa myös aiemmalle petikumppanille tai -kumppaneille, sillä kyseessä on seksin molempia osapuolia koskettava asia. Lue lisää yleisimmistä seksitaudeista.

Seksitaudeilla eli sukupuolitaudeilla tarkoitetaan joko bakteeri- tai viruspohjaisia tartuntatauteja, jotka tarttuvat pääosin seksikontakteissa. Sukupuolitaudit eivät tartu vessoista, yleisistä saunatiloista tai uima-altaista. Tartunnan voi saada, jos tautia aiheuttavaa bakteeria tai virusta on sukupuolielinten, suun tai peräsuolen limakalvoilla, eritteissä tai veressä. Sukupuolitaudit voivat tarttua myös suuseksissä.

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sukupuolitaudeilta. Kondomia tulee käyttää aina, jos ei ole varmuutta siitä, että toinen osapuoli ei kanna sukupuolitautia. Suojaa tulee käyttää myös suuseksissä.

Sukupuolitaudeista on hyvä pitää mielessä se, että ne ovat tauteja siinä missä muutkin. Sen vuoksi testeihin tai hoitoon hakeutumista ei pidä jännittää tai nolostella.

Yleisimmät sukupuolitaudit

Suomessa yleisimpiä sukupuolitauteja ovat klamydia, kondylooma, sukuelinherpes, tippuri, trikomoniaasi, hepatiitti ja kuppa sekä HIV-infektio. Lisäksi harvinaisempia sukupuolitauteja ovat esimerkiksi sankkerit ja sukuelinmykoplasma. Lue lisää seksitaudeista.

Seksitautien oireet voivat vaihdella esimerkiksi kutinasta kirvelyyn ja pahoinvointiin. Lisäksi monet sukupuolitaudit voivat esiintyä myös oireettomina, joten niitä voi kantaa ja levittää myös tietämättään, jos itseään ei käy testauttamassa. Osa seksitaudeista voi hoitamattomana aiheuttaa jopa lapsettomuutta. On siis tärkeää hakeutua testeihin, mikäli seksitaudin mahdollisuutta on syytä epäillä.

Näin hakeudut testeihin

Suuri osa seksitaudeista voi olla aluksi oireettomia. Testeihin tuleekin hakeutua heti, jos epäilet saaneesi tartunnan. Testeissä käymistä ei pidä turhaan jännittää, sillä niillä saa itselleen varmuuden tilanteesta, eikä asia jää vaivaamaan mieltä.

Ilmaisiin seksitautitesteihin voi hakeutua omaan terveyskeskukseen, mutta myös yksityiset terveysasemat ja opiskelijaterveydenhuolto tarjoavat näitä palveluita. Seksitauti voidaan todeta veri- tai virtsatesteistä, ottamalla näyte tartuntakohdasta tai silmämääräisesti toteamalla.

Klamydian ja tippurin voi helposti ja nopeasti testata myös maksuttomalla etätestillä. Palvelu on käytössä ainakin YTHS:n asiakkailla sekä Tampereen ja Vantaan kaupungeissa. Katso video miten testaat klamydian ja tippurin.

Miten seksitauteja hoidetaan?

Seksitauteihin eli sukupuolitauteihin ei ole itsehoitomenetelmiä, vaan ne pitää aina hoitaa lääkärin kautta. Monia seksitaudeista hoidetaan antibioottikuurilla ja joitakin oireita lievittävillä hoidoilla. Kun seksitaudin hoito on aloitettu, käydään sen jälkeen vielä kontrollissa, jossa varmistetaan hoidon toimivuus.

Jos olet saanut tai epäilet saaneesi tartunnan, tulee sinun aina olla yhteydessä aiempaan petikumppaniin tai -kumppaneihin, jotta hekin voivat hakeutua hoidon piiriin. Jos yhteydenotto jännittää, voi lääkäri myös tehdä anonyymin lähetteen näytteenottoon.