Milloin on oikea aika aloittaa ehkäisy?

Ehkäisymenetelmän aloittamiseen voi olla monia eri syitä: raskauden ehkäisyn lisäksi se voidaan aloittaa esimerkiksi helpottamaan kuukautiskipuja tai epäsäännöllistä kuukautiskiertoa. Ei siis ole vain yhtä oikeaa aikaa ja syytä ottaa itselle sopiva ehkäisymenetelmä käyttöön.

Moni voi pohtia sitä, milloin on oikea aika aloittaa ehkäisymenetelmän käyttö. Syitä voi olla muitakin kuin raskauden ehkäisy: toiset hakevat apua kivuliaisiin tai epäsäännöllisiin kuukautisiin, toiset puolestaan etsivät keinoa akneoireiden lieventämiseen. Kun ehkäisyn aloittaminen tulee ajankohtaiseksi, on aika kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Yhdessä keskustelemalla löydätte juuri sinulle sopivan ehkäisymenetelmän.

Ehkäisy kuntoon ennen seksiä

Seksielämän aloittamisesta ei tule ottaa paineita – jokainen voi tehdä sen juuri silloin, kun se tuntuu itsestä hyvältä. Kun seksi tulee ajankohtaiseksi, on kuitenkin tärkeää, että ehkäisy on kunnossa. Petipuuhissa tuleekin muistaa, että vain kondomi suojaa sukupuolitaudeilta, joten mikäli sinulla on uusi seksikumppani (tai useita seksikumppaneita), muistathan aina käyttää myös kondomia.

Ehkäisymenetelmä kannattaa ottaa puheeksi kumppanin kanssa ennen seksiä. Kun ehkäisy on kunnossa, voivat molemmat nauttia seksistä hyvillä mielin.

Hormonaalisesta ehkäisystä helpotusta arkeen?

Raskauden ehkäisyn ohella hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla on myös muita vaikutuksia. Monet hormonaaliset ehkäisykeinot voivat vähentää kuukautiskipuja tai niukentaa runsaita vuotoja. Niistä voi olla myös apua epäsäännölliseen kuukautiskiertoon ja kuukautisia voi myös mahdollisesti siirtää tarpeen mukaan. Jotkut voivat myös lieventää akneoireita. Vaikutukset ovat kuitenkin valmistekohtaisia, joten on aina tarpeellista keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa sopivan valmisteen löytämiseksi.

Ehkäisymenetelmää voi vaihtaa tarvittaessa

Jos ehkäisymenetelmä ei syystä tai toisesta tunnu sopivalta, kannattaa asiasta keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa. Tällöin voitte yhdessä pohtia, mikä muu menetelmä voisi sopia sinulle paremmin. Ehkäisyvalmisteiden kanssa kannattaa kuitenkin olla kärsivällinen – jotkut valmisteet voivat aiheuttaa esimerkiksi tiputteluvuotoa tai ihon rasvoittumista valmisteen aloituksen jälkeen, mutta useimmat haittavaikutukset tasoittuvat yleensä ensimmäisen puolen vuoden aikana käytön aloituksesta.