Arveluttaako hormonaalinen ehkäisy? Lue lisää

Mikä ehkäisymenetelmä voisi sopia minulle parhaiten? E-pilleri, kierukka, kondomi vai joku muu?

Hormonaalisia ehkäisymenetelmiä on kahdenlaisia. Toisissa menetelmissä on vain keltarauhashormonia ja toisissa on keltarauhashormonin lisäksi myös estrogeenia. Pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä valmisteita ovat hormonikierukat, ehkäisykapselit ja minipillerit. Kahta eri hormonia sisältäviä valmisteita ovat e-pillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari. Näitä kutsutaan myös yhdistelmäehkäisyvalmisteiksi.

Hormonaalisten ehkäisymenetelmien välillä on eroja ja ne vaikuttavat kehossa eri tavoin. Joillakin valmisteilla ehkäisyvaikutus on paikallinen ja oma hormonitoiminta säilyy. Toiset hormonaaliset ehkäisyvalmisteet vaikuttavat verenkierron kautta ja munasarjojen hormonitoiminta on lepotilassa niitä käytettäessä, lue lisää Miten hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa omaan hormonitoimintaan.

Me kaikki olemme yksilöitä, ja tämän vuoksi sinulle voi sopia eri menetelmä paremmin kuin jollekin toiselle. Siihen, mikä ehkäisy on juuri sinulle sopivin, vaikuttaa moni asia – esimerkiksi paino, ikä, terveydentila ja mieltymykset. Siksi ehkäisymenetelmää valittaessa on hyvä kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen ja punnita eri vaihtoehtoja.

Voiko hormonaalisesta ehkäisystä saada veritulpan?

Ehkäisymenetelmää valittaessa hoitaja tai lääkäri kysyy terveydentilastasi ja sukuhistoriastasi varmistaakseen, ettei jonkin ehkäisymenetelmän käytölle ole estettä. Tämän vuoksi ennen ehkäisyn aloittamista on tärkeää selvittää myös, millaisia sairauksia suvussa esiintyy.

Jos sinulla on riskitekijöitä, kuten olet yli 35-vuotias ja tupakoit, olet erittäin ylipainoinen, olet juuri synnyttänyt tai lähisukulaisellasi on ollut veritulppa alle 50-vuotiaana, on syytä harkita ehkäisymenetelmää, joka ei sisällä estrogeenia.

Hormonikierukat, ehkäisykapselit ja minipillerit sisältävät ainoastaan keltarauhashormonia, joka ei lisää laskimotukosriskiä.

Ehkäisyvalmisteista vain e-pillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari lisäävät laskimotukoksen riskiä valmisteiden sisältämän estrogeenin vuoksi. Niiden käyttöön liittyvä veritulpan kokonaisriski on kuitenkin pieni.

Vaikuttaako hormonaalinen ehkäisy mielialaan?

Hormonaalinen ehkäisy voi vaikuttaa mielialoihin, mutta se, millä tavalla muutokset näkyvät, on yksilöllistä. Toiset eivät koe olossaan minkäänlaisia muutoksia, toisilla ehkäisyvalmisteet voivat vähentää mielialamuutoksia ja toiset voivat kokea päinvastoin. Mielialan vaihteluihin voi myös vaikuttaa se, vaikuttaako ehkäisy omaan hormonitoimintaan vai ei.

Tutustu erilaisiin ehkäisymenetelmiin ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto yhdessä lääkärisi tai hoitajasi kanssa. Sinulla on monia vaihtoehtoja, ja ehkäisymenetelmissä on eroja. Löydät varmasti itsellesi sopivan vaihtoehdon omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan. Muista kondomin käyttö hormonaalisen ehkäisyn ohella, jos sinulla on uusi kumppani. Se on ainoa menetelmä, joka suojaa seksitaudeilta.