Miten löydän minulle sopivimman ehkäisyn?

Ehkäisymenetelmän valinta aloitetaan yleensä kartoittamalla ehkäisyn tarve, onko tarve säännöllinen vai satunnainen, oletko vakituisessa suhteessa vai vaihtuvatko seksikumppanit. Lisäksi mietitään hormonaalisen ehkäisyn gynekologisia hyötyjä. Monet käyttävät hormonaalista ehkäisyä esimerkiksi vaikeita kuukautisia helpottamaan vaikkei säännöllistä seksiä olisikaan.

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta. Satunnaisissa seksikontakteissa kondomia on siis aina käytettävä. Kondomi on raskauden ehkäisyteholtaan kuitenkin epäluotettava, koska sen käyttövirheisiin liittyvät riskit ovat suuret. Varmin ratkaisu onkin hormonaalinen ehkäisy raskauden ehkäisyyn ja lisänä kondomi tautiehkäisyyn.

Seksuaalisesti aktiiviselle ja hedelmällisimmillään olevalle nuorelle naiselle pitkäaikainen ehkäisy, kuten hormonikierukka tai ehkäisykapseli on hyvä ja varma ehkäisy. On hyvä muistaa, että kierukan tai ehkäisykapselin voi myös halutessaan poistattaa aikaisemmin, jos toivoo raskautta. Ehkäisypillerit, -rengas ja -laastari ovat yhtä lailla tehokas ehkäisy, mutta käytön riskit, esimerkiksi unohdukset, heikentävät niiden varmuutta.

Kontrollikäynti ja ehkäisymenetelmän vaihtaminen

Tarvittaessa sovitaan kontrollikäynti ehkäisyn aloittamisesta muutaman kuukauden päähän hoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Silloin on hyvä kertoa mahdollisista sivuvaikutuksista ja mainita, jos ehkäisy on vaikuttanut seksuaaliseen halukkuuteen tai nautintoon.

Muistathan että, jos ensimmäinen kokeilemasi hormoniehkäisyvalmiste ei sovi sinulle, voit kokeilla toista tuotetta. Esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillereistä voit aina siirtyä kokeilemaan pitkäaikaista ehkäisyvalmistetta tai toisinpäin. Hoitajan kanssa voit käydä läpi, mitä eri vaihtoehtoja sinulla on.

Tärkeää on, että vaihdettaessa yhdistelmävalmisteesta toiseen ei pidetä taukoja, koska riskit ja sivuvaikutukset ovat aina voimakkaimmillaan hormonaalisen ehkäisyn käytön aloittamisessa. Hormonaalisen ehkäisyn vaihdot ja lopetukset onkin syytä tehdä ammattilaisen kanssa yhteistyössä, jotta turhilta harmeilta vältytään.

Muista myös uusia reseptisi ajoissa.

Hyvä tietää

Hormonaalisella ehkäisyllä voi olla raskauden ehkäisyn lisäksi myös muita terveyshyötyjä. Yhdistelmäehkäisystä voi olla apua akneen tai epäsäännöllisiin kuukautisiin. Kivuliaisiin ja runsaisiin vuotoihin auttaa parhaiten hormonikierukka. Sairaus itsessään, esimerkiksi akne, ei kuitenkaan häviä, vaan oireet palaavat, kun ehkäisy lopetetaan. Samoin on laita epäsäännöllisten kuukautisten kanssa. Hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa erityisesti käytön alussa ihon rasvoittumista tai kuivumista tai mielialan vaihteluja. Yleensä oireet helpottavat käytön jatkuessa.