Kuinka aloitan ehkäisyn?

Kun olet päättänyt tai harkitset ehkäisyn aloittamista, voit hakeutua omalle terveysasemallesi, kouluhoitajan vastaanotolle, ehkäisyneuvolaan tai yksityiselle lääkäriasemalle. Yleensä keskustelet ensin hoitajan kanssa ehkäisyn tarpeesta ja vaihtoehdoista.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Hoitajan vastaanotolla jutellaan, siellä ei tehdä gynekologista tutkimusta. Hoitaja kyselee sinulta taustatietoja, jotka voivat vaikuttaa hormonaalisen ehkäisyn valintaan.

Voit varautua käyntiin selvittämällä onko vanhemmillasi tai isovanhemmillasi ollut esimerkiksi sydän- tai verisuonisairauksia, veritulppia tai gynekologisia syöpiä. Perintötekijät lisäävät veritulppariskiä hormonaalisen ehkäisyn käyttäjällä. Mahdolliset omat sairaudet ja lääkitykset tulee myös mainita hoitajalle. Tulosta tästä Ehkäisyn taustatiedot -lomake ja täytä ennen vastaanotolle menoa.

Jos sinulla on jokin gynekologinen huoli, kuten kipuja tai epätavallisia vuotoja, niistä kannattaa jutella vastaanotolla.

Ehkäisyä ensi kertaa aloitettaessa kunnat antavat yleensä kolmen kuukauden maksuttoman e-pillereiden, ehkäisyrenkaan tai minipillereiden aloituspakkauksen. Jotkut kunnat, esimerkiksi Helsinki ja Vantaa, antavat myös ensimmäisen pitkäaikaisen ehkäisymenetelmän - kierukan tai ehkäisykapselin - maksutta.