Kuinka aloitan ehkäisyn?

Kuinka aloitan ehkäisyn

Ehkäisyn aloittamisesta on hyvä keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Lue, mitä ehkäisyn aloittamisessa täytyy ottaa huomioon.

Mietityttääkö ehkäisyn aloittaminen? Kun ehkäisyn aloittaminen on ajankohtaista, kannattaa hakeutua omalle terveysasemalle, kouluhoitajan vastaanotolle, ehkäisyneuvolaan tai yksityiselle lääkäriasemalle, jotta voit keskustella ehkäisyn tarpeesta ja eri vaihtoehdoista ammattilaisen kanssa.

Keskustele ehkäisystä kumppanin kanssa

Mikäli olet parisuhteessa ja aloittamassa ehkäisyä, on asiasta hyvä keskustella myös kumppanin kanssa. Näin voitte yhdessä miettiä esimerkiksi kulujen jakamista. Avoin keskustelu on tärkeää parisuhteessa – myös seksistä ja ehkäisystä on hyvä pystyä keskustelemaan.

Vastaanotolla keskustellaan vaihtoehdoista

Hoitajan vastaanotolla keskustellaan ehkäisyn tarpeesta ja eri vaihtoehdoista. Tässä vaiheessa ei tehdä gynekologista tutkimusta. Hoitaja kyselee taustatietoja, jotka voivat vaikuttaa ehkäisymenetelmän valintaan.

Selvitä perintötekijät ja kerro sairauksista

Ennen hoitajan vastaanotolle menemistä, voit selvittää, onko vanhemmillasi tai isovanhemmillasi ollut esimerkiksi sydän- tai verisuonisairauksia, veritulppia tai gynekologisia syöpiä. Perintötekijät lisäävät veritulppariskiä e-pillereiden, ehkäisyrenkaan ja ehkäisylaastarin käyttäjällä. On kuitenkin olemassa luotettavia ehkäisymenetelmiä, jotka eivät lisää veritulpan riskiä. Myös omat mahdolliset sairaudet ja lääkitykset tulee mainita. Kerro myös mikäli sinulla on gynekologisia huolia, kuten kipuja tai epätavallisia vuotoja.

Voit halutessasi tulostaa Ehkäisyn taustatiedot -lomakkeen ennen vastaanotolle menoa.

Ensimmäiset e-pillerit ovat yleensä maksuttomia

Ehkäisyä ensi kertaa aloitettaessa kunnat antavat yleensä kolmen kuukauden maksuttoman e-pillereiden, ehkäisyrenkaan tai minipillereiden aloituspakkauksen. Jotkut kunnat, esimerkiksi Helsinki ja Vantaa, antavat myös ensimmäisen pitkäaikaisen ehkäisymenetelmän – kierukan tai ehkäisykapselin – maksutta.

Vireillä on lakialoite, joka kannattaa ilmaisen ehkäisyn tarjoamista kaikille alle 25-vuotiaille naisille ympäri Suomen. Lue aiheesta lisää Sexfoni-sivustolla.

Kontrollikäynti kannattaa

Tarvittaessa sovitaan kontrollikäynti ehkäisyn aloittamisesta muutaman kuukauden päähän hoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Silloin on hyvä kertoa mahdollisista sivuvaikutuksista ja mainita, jos ehkäisy on vaikuttanut seksuaaliseen halukkuuteen tai nautintoon. Tällöin voidaan pohtia ehkäisymenetelmän vaihtamista toiseen vaihtoehtoon.

Muista myös uusia reseptisi ajoissa.