Ehkäisyrengas

Lyhytaikainen ehkäisy - ehkäisyrengas

Ehkäisyrengas on emättimeen laitettava taipuisa ja muovinen rengas. Se sisältää kahta eri hormonia: estrogeenia ja keltarauhashormonia. Hormonit ovat samoja kuin esimerkiksi e-pillereissä. Renkaassa on kuukausittainen annostelu: se on paikallaan kolmen viikon ajan, minkä jälkeen on taukoviikko. Rengas asetetaan itse syvälle emättimeen tamponin lailla.

Ehkäisyrengas
  • Vähentää kuukautiskipuja
  • Kuukautiset tulevat säännöllisesti ja niitä voi siirtää
  • Voi aiheuttaa alussa päänsärkyä, ihon rasvoittumista sekä painon ja mielialan vaihtelua
  • Ei sovi naiselle, jolla on aurallinen migreeni, aiemmin sairastettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai verenpainetauti

Jos rengas unohtuu: Lue pakkausselosteesta, miten toimia tai käänny lääkärin puoleen.

 

Ehkäisyrengas ja veritulppa

Usein hormonaalisesta ehkäisystä puhuttaessa esiin nousee kysymys, lisääkö ehkäisy laskimotukoksen riskiä. Laskimotukosriski liittyy estrogeenia sisältävään yhdistelmäehkäisyyn, joita ovat e-pillerit, ehkäisyrengas ja -laastari. Hyvin harvoilla naisilla yhdistelmäehkäisy saattaa aiheuttaa laskimotukoksen.

Seuraavat tekijät lisäävät riskiä: perinnöllinen hyytymishäiriö, aiempi laskimotukos, perinnöllinen rasite, tupakointi, ylipaino, ikä (yli 35 vuotta), pitkä liikkumattomuus tai vuodelepo ja suuri leikkaus. Kerro näistä riskitekijöistä lääkärillesi/hoitajallesi, jotta hän voi arvioida, onko sinulla lisääntynyt riski saada laskimotukos yhdistelmäehkäisyn käytön aikana. Jos näin on, yhdistelmäehkäisy ei ole sinun kohdallasi paras ehkäisyvaihtoehto.

Suurin riski saada laskimotukos on yhdistelmäehkäisyn käytön alussa. Ennen yhdistelmäehkäisyn aloittamista mahdolliset riskitekijät tulee selvittää ja käyttäjälle tulee kertoa veritulpan oireista.

 

KeltarauhashormoniKeltarauhashormoni eli progestiini
Systeeminen vaikutusSysteeminen ehkäisyvaikutus
 Estrogeeni Estrogeeni

 

Tutustu erilaisiin ehkäisymenetelmiin ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto yhdessä lääkärisi tai hoitajasi kanssa. Sinulla on monia vaihtoehtoja, ja ehkäisymenetelmissä on eroja. Löydät varmasti itsellesi sopivan vaihtoehdon omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan.

> Miten systeeminen ehkäisyvaikutus eroaa paikallisesta ehkäisyvaikutuksesta.
> Yhdistelmäehkäisyyn liittyvä laskimotukosriski
> Lue lisää muista ehkäisymenetelmistä.
> Oletko aloittamassa ehkäisyä ? Lue miten toimia.