Laskimotukos

Kaikkien yhdistelmäehkäisyvalmisteiden, jotka sisältävät estrogeenia ja keltarauhashormonia (e-pilleri, ehkäisyrengas, ehkäisylaastari), käyttöön liittyy suurentunut veritulppariski.

Alla on lueteltu tekijöitä, jotka lisäävät riskiä sairastua laskimotukokseen käytettäessä yhdistelmäehkäisyä:

  • Perinnölliset hyytymistapahtuman häiriöt (tarkista vanhemmiltasi ja sisaruksiltasi, onko heillä ollut nuorella iällä /alle 50-vuotiaina alaraajan verisuonitukosta, keuhkoveritulppaa tai muun elimen verisuonitukosta)
  • Ylipaino (korkea BMI)
  • Liikkumattomuus esimerkiksi sairauden tai pitkän lentomatkan takia. Lennolla riskiä lisää vielä asento, jossa istuimen reuna voi haitata jalkojen laskimoverenkiertoa.
  • Ikä

Kerro näistä riskitekijöistä lääkärillesi/hoitajallesi, jotta hän voi arvioida, onko sinulla lisääntynyt riski saada laskimotukos yhdistelmäehkäisyn käytön aikana. Jos näin on, yhdistelmäehkäisy ei ole sinun kohdallasi paras ehkäisyvaihtoehto.

Laskimotukoksen oireet

Vaikka laskimotukos on harvinainen haitta, muista, että sinun on otettava välittömästi yhteyttä lääkäriin ja keskeytettävä ehkäisypillereiden / ehkäisyrenkaan / ehkäisylaastarin käyttäminen, jos sinulla ilmenee jokin seuraavista tukoksen oireista:

  • voimakas kipu ja/tai turvotus alaraajassa
  • äkillinen hengästyminen
  • äkillinen yskä, jolle ei ole selvää syytä

Näiden oireiden ilmestyessä, kerro lääkärillesi, että käytät ehkäisypillereitä / ehkäisyrengasta / ehkäisylaastaria ja epäilet laskimotukosta. Todennäköisesti hän tekee sinulle ultraäänellä tarkastuksen. Mikäli tukosta ei löydy, mutta oireet jatkuvat vielä useita päiviä tutkimuksen jälkeen, ota yhteyttä lääkäriin ja pyydä varmistamaan, että kyseessä ei ole laskimotukos.

Ehkäisypillereiden, ehkäisyrenkaan ja ehkäisylaastarin pakkausselosteista löytyy lisää tietoa laskimotukoksesta sekä muista vakavista haittavaikutuksista (esim. valtimotukos).