Jos ehkäisy unohtui

Unohditko pillerin?

Jos unohdat ehkäisypillerin, -renkaan tai -laastarin katso ohjeet mitä tehdä unohdustilanteissa valmisteen pakkausselosteesta. Lisäksi voit kysyä neuvoa lääkäriltäsi, terveydenhoitajaltasi, apteekista tai ehkäisyn valmistajalta. Jos ehkäisy on unohtunut, eikä seuraavia kuukautisia tule, kannattaa tehdä raskaustesti. Mikäli raskaustesti on negatiivinen, voit jatkaa valmisteen käyttöä normaalin tapaan. Testituloksen ollessa positiivinen, keskeytä valmisteen käyttö ja ota yhteyttä lääkäriin.

Jälkiehkäisy on hätävara

Jälkiehkäisypilleri on tarkoitettu käytettäväksi yhdynnän jälkeen silloin, kun ehkäisyä ei ole käytetty tai se on pettänyt esimerkiksi kondomin rikkoutuessa. Muistathan, että jälkiehkäisy on aina vain hätävara, eikä sillä pidä korvata varsinaista tehokasta raskaudenehkäisyä. Mikäli joudut käyttämään jälkiehkäisyä usein, kannattaa hankkia tehokas raskaudenehkäisy.

Jälkiehkäisypilleri otetaan mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Pilleri saattaa aiheuttaa pahoinvointia. Jos kuukautiset ovat jälkiehkäisyn käytön jälkeen yli viikon myöhässä, kannattaa tehdä raskaustesti. Jälkiehkäisypilleri ei suojaa seksitaudeilta.

Abortti eli raskaudenkeskeytys

Jos olet raskaana ja päätät, ettet halua jatkaa raskautta, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri keskustelee kanssasi abortista eli raskaudenkeskeytyksestä. Raskaudenkeskeytys voidaan tehdä lääkityksen avulla ennen yhdeksättä raskausviikkoa tai kirurgisin keinoin tämän jälkeen. Raskaudenkeskeytys tehdään Suomessa yleensä ennen 20. raskausviikkoa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa raskaudenkeskeytys tehdään, sitä helpompi se on.

Raskauden ja abortin kohtaaminen yksin on rankkaa, joten pyydä tukea kumppanilta, ystäviltä, vanhemmilta tai tukijärjestöiltä.