Ehkäisymenetelmien teho ja vaikutus

Ehkäisymenetelmien teho ja vaikutukset

Ehkäisymenetelmät ovat erilaisia. Siksi ne myös tehoavat ja vaikuttavat elimistössä eri tavoilla. Lue, miten eri ehkäisymenetelmät eroavat toisistaan.

Ehkäisymenetelmissä on eri vaikutusaineita, kuten estrogeeni ja progestiini. Ne vaikuttavat elimistössä eri tavoilla. Myös valmisteiden ehkäisytehoissa on eroja.

Ehkäisymenetelmien tehoissa on eroja

Saatavilla on erilaisia ehkäisymenetelmiä, joissa on huomattavia eroja. Siksi ehkäisyä aloittaessa tulisi miettiä, mikä on itselle tärkeintä – kuinka luotettavan ehkäisymenetelmän juuri minä tarvitsen?

Kaavio kertoo, kuinka moni sadasta ehkäisymenetelmän käyttäjästä tulee raskaaksi vuoden aikana.

EhkäisymenetelmäTodellinen
käyttö
Täydellinen
käyttö
Miehen sterilisaatio0,150,1
Naisen sterilisaatio0,50,5
Ehkäisykapseli0-0,10-0,1
Hormonikierukka0,10,1
Kuparikierukka0,80,6
Ehkäisyrengas60,3
Ehkäisylaastari80,3
Ehkäisypilleri80,3
Pessaari + spermisidi166
Miehen kondomi152
Naisen kondomi215
Rytmimenetelmä251-9
Keskeytetty yhdyntä274
Spermisidi2918

Todellinen käyttö = tavallinen käyttö unohduksineen ja käyttövirheineen
Täydellinen käyttö = ohjeita noudatetaan täydellisesti ja virheettömästi

Lähde: Raskauden ehkäisy ja sterilisaatio, kirjassa Naistentaudit ja synnytykset, Duodecim 2011.

Pitkäaikaisissa ehkäisymenetelmissä ei ole unohduksen vaaraa, minkä vuoksi ne ovat erittäin tehokkaita ehkäisykeinoja. Oikein käytettyinä myös lyhytaikaiset ehkäisymenetelmät ovat luotettavia. Lue lisää lyhyt- ja pitkäaikaisista menetelmistä.

Ehkäisymenetelmien vaikutukset – paikallinen ja systeeminen ehkäisyvaikutus

Ehkäisymenetelmistä puhuttaessa esiin nousevat termit paikallisesta ja systeemisestä ehkäisyvaikutuksesta. Mitä nämä oikein tarkoittavat? Kuinka ne eroavat toisistaan?

Paikallinen ehkäisyvaikutus ei vaikuta kehon hormonitoimintaan

 

Hormonikierukka, kuparikierukka ja kondomi ovat ehkäisyvalmisteita, jotka vaikuttavat paikallisesti. Kierukka vaikuttaa paikallisesti kohdussa, kondomi puolestaan estää siittiöiden pääsyn emättimeen.

Paikallisesti vaikuttavia ehkäisyvalmisteita käytettäessä kehon oma hormonitoiminta pysyy muuttumattomana. Ovulaatio tapahtuu yleensä normaalisti ja munasarjat tuottavat samoja hormoneja kuin ennen asetusta.

Systeeminen ehkäisyvaikutus toimii verenkierron kautta

Ehkäisykapseli, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas, minipillerit ja e-pillerit vaikuttavat systeemisesti, eli ne säätelevät verenkierron kautta aivolisäkehormonien eritystä. Tällöin munasarjat ovat lepotilassa eivätkä juuri tuota estrogeenia tai keltarauhashormonia ja ovulaatio estyy. Myös kohdunkaulan liman sitkeys lisääntyy.

Systeeminen ehkäisyvaikutus lamaannuttaa munasarjojen hormonituotannon käytön ajaksi, mutta valmisteiden lopettamisen jälkeen naisen hedelmällisyys palautuu ikää vastaavalle tasolle ja raskautta on mahdollista yrittää heti.

Tutustu erilaisiin ehkäisymenetelmiin ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto yhdessä lääkärisi tai hoitajasi kanssa. Sinulla on monia vaihtoehtoja, ja ehkäisymenetelmissä on eroja. Löydät varmasti itsellesi sopivan vaihtoehdon omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan.